Бела кућа признала, зове савезнике у помоћ: Немамо више пара за Украјину

Америчка администрација није спремна да саопшти колики је део америчког наоружања пребаченог у Украјину оштећен у борбеним дејствима

Амерички званичници тренутно немају средстава да помогну Украјини, али очекују да ће је савезници и даље подржавати, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби на редовном брифингу за новинаре.

"Ми, наравно, желимо да и наши савезници и партнери то могу да ураде (да наставе са помагањем Украјине)", рекао је он, одговарајући на питање које опције има администрација америчког председника Џозефа Бајдена да се помогне Кијеву ако Конгрес не одобри нови пакет помоћи.

"Ми више немамо новца за то. Америчка администрација није спремна да саопшти колики је део америчког наоружања пребаченог у Украјину оштећен у борбеним дејствима, додао је он, говорећи о финансирању Украјине.

"То питање је боље да поставите украјинским одбрамбеним снагама, а не Сједињеним Државама", приметио је Кирби.

"Радимо веома, веома напорно да осигурамо да за сваки систем који је обезбеђен Украјини постоји одређена мера одговорности за њега, да можемо да уверимо Конгрес и амерички народ да се материјал користи на одговарајући начин на терену. И нисмо видели никакве индикације да није било, да је дошло до корупције широких размера или злоупотребе од стране украјинске војске", рекао је званичник.

С друге стране, Сједињене Државе ће подржавати Украјину "колико год буде потребно", али не нужно на нивоу 2022. и 2023. године, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

Украјина ће имати веома велике проблеме без додатне помоћи САД, рекао је портпарол Стејт департмента.

"Ситуација на бојном пољу биће веома тешка без додатне помоћи САД и верујем да треба да пружимо подршку. Мислим да ће Конгрес доћи до тога, улози су веома реални", рекао је Милер на брифингу.

Северна Кореја на скенеру Беле куће: Обезбедила Русији балистичке ракете и лансере

Северна Кореја недавно је обезбедила Русији балистичке ракете и лансере за употребу у сукобу у Украјини, саопштила је данас Бела кућа, позивајући се на декласификоване обавештајне податке.

Потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је да је трансфер оружја из Северне Кореје Русији "значајна и забрињавајућа ескалација" и додао да ће САД увести накнадне санкције против оних који омогућавају продају оружја, преноси Ројтерс.

Кирби је нагласио да Иран није испоручио Москви балистичке ракете кратког домета, али да Вашингтон верује да Русија намерава да купи додатно ракетно оружање од Техерана.