Индија повећава број споразума о слободној трговини: У припреми 49 уговора

Уз овакве споразуме државе могу да приступе индијском тржишту без плаћања увозних дажбина

Њу Делхи је спреман да у овој години потпише споразуме о слободној трговини (ФТА) са различитим земљама које су заинтересоване да се укључе у индијско "велико и брзо растуће тржиште", наводи се у извештају Глобалне иницијативе за истраживање трговине (ГТРИ).

У току су, како се наводи, преговори о трговинским споразумима између Индије и неколико кључних економија, укључујући Велику Британију, САД, ЕУ, Швајцарску, Норвешку и Евроазијску економску унију (ЕАЕУ) коју предводи Русија. У извештају се сугерише да је Индија "можда завршила или се приближава завршетку" ових споразума са свим главним економијама, изузев Кине.

Извештај под називом "Изгледи о слободној трговини Индије 2024" наглашава мотивацију ових земаља да склопе трговинске споразуме са Индијом, првенствено због изазова који представљају високе увозне царине које сада ометају њихов приступ индијском тржишту.

"Формирањем споразума о слободној трговини са Индијом, оне могу да приступе индијском тржишту без увозних дажбина на значајан део трговине. То њиховим компанијама даје предност у односу на друге у продаји на индијском тржишту", наводи се у извештају. 

ГТРИ је напоменуо да Индија тренутно одржава "свеобухватне" споразуме о слободној трговини са 22 земље и да има споразуме са још 49 земаља у припреми.

Након успешног потписивања и имплементације ових споразума о слободној трговини, у извештају се предвиђа да ће Индија имати трговинске споразуме са 71 земљом, који ће покривати значајан део индијског извоза у износу од 337 милијарди долара.

Извештај, међутим, одбацује вероватноћу пораста индијског извоза у ове земље које тренутно преговарају о слободној трговини, јер многе већ намећу ниске увозне царине. Документ се завршава наглашавањем да индијски пут напред у преговорима "захтева стратешко планирање, прилагодљивост и фокус на побољшању квалитета индијске робе за глобално тржиште уз очување домаћег интереса".

Прошле недеље, у извештају "Бизнис тудеј" сугерише се да Индија активно ради на финализацији споразума о слободној трговини са Уједињеним Краљевством, Оманом и европским блоком који се састоји од Исланда, Лихтенштајна, Норвешке и Швајцарске.

"Преговори се одвијају пуном паром са циљем да се сва три споразума закључе до краја јануара, а најкасније до фебруара", навео је један од упућених извора.