Свет

Следеће недеље резолуција против Хантера Бајдена због непоштовања Конгреса

Хантер Бајден је требало да се појави прошлог месеца на саслушању пред представницима три конгресна одбора која истражују његове послове. Он је, међутим, поручио да је спреман да разговара само уколико је саслушање јавно
Следеће недеље резолуција против Хантера Бајдена због непоштовања КонгресаGetty © Drew Angerer / Staff

Одбор за правосуђе Представничког дома следеће недеље ће усвојити резолуцију којом ће укорити сина председника САД Хантера Бајдена због непоштовања Конгреса, након што се, упркос судском позиву, није појавио на саслушању.

Хантер је требало да се појави прошлог месеца на саслушању пред представницима три конгресна одбора која истражују његове послове. Он је, међутим, поручио да је спреман да разговара само уколико је саслушање јавно.

"Наставићемо са поступком. Постоји процес који морамо да поштујемо и то планирамо да урадимо", рекао је председник Одбора за правосуђе, републиканац Џим Џордан, преноси "Хил".

Он је додао да намерно одбијање Бајдена да се повинује судским позивима представља непоштовање Конгреса и захтева покретање поступка.

"Нећемо му пружити посебан третман само због његовог презимена", поручио је Џордан.

Након што Одбор буде изгласао резолуцију, о њој ће расправљати Представнички дом.

Јавним укором се шаље важна политичка порука, пише амерички портал, али истиче да резолуција служи само као препорука за Министарство правде, које може да бира да ли ће да подигне оптужницу.

Америчко министарство правде је последњих година поступило на основу само половине резолуција Конгреса, међу којима је покретање поступка против некадашњег стратега Беле куће Стива Бенона и саветника Беле куће Питера Навара.

Са друге стране, министарство је одбило да отвори случај против шефа кабинета Доналда Трампа Марка Медоуза и сарадника бившег председника Дена Скавина.

image