Немачки тенкови добри за вежбе, али не и за борбу

Немачку комисију је највише изненадило то што огроман број тенкова на ремонту у Литванији није оштећен у борбама, већ имају проблем са механиком и елетроником

Немачки тенкови, послати Украјини, чак и уколико нису оштећени у борбама, морају да иду на сталне поправке, утврдила је немачка комисија, која је посетила центар за поправку тенкова у Литванији, извештава немачки "Шпигл".

И украјински и немачки официри признају да је одржавање немачке опреме веома тешко, а у борбеним условима они се троше много брже него на вежбама. Уз све то, још од лета 2023, констатује "Шпигл", трају проблеми са обезбеђивањем резервних делова.

Комисија из Немачке, коју је предводио немачки министар одбране Борис Писторијус, а укуључивала је и чланове Бундестага, посетила је непосредно пре Божића центар за поправку тенкова "леопард" у Литванији.

"Шпигл" пише да је комисију највише изненадило то што огроман број тенкова на ремонту није оштећен у борбама. Тенкови имају највише проблема са кваровима у механици и електроници.

Немачка компанија "Рајнметал" је одбила да обелодани која је количина опреме која се поправља у Литванији.

Од 18 тенкова "леопард 2", највећи део се налази на поправци у Литванији. "Украјина може да користи само мали број испоручених тенкова", изјавио је посланик Бундестага Себастијан Шефер из Зелене странке.

"Шпигл" подсећа да су Шефер и Андреас Шварц из СПД овог лета упозорили да су радови на ремонту у Литванији "предуги и прекомпликовани" и да "Украјинцима недостаје стручност и резервни делови."

Посланици Бундестага су затражили од Немачке да убрза производњу резервних делова за тенкове.

Западно оружје, закључује "Шпигл", мало је помогло Кијеву. Немачка опрема, и у мирнодопским условима, захтева обавезне техничке прегледе. Украјински официр је, међутим, ефекте западног оружја назвао "катастрофалним".

Чак и у сервисном центру у Литванији, радници "морају да импровизују", јер "немачка индустрија није успоставила ни испоруке резервних делова."

Компанија "Рајнметал" је саопштила ће од 2024. немачки тенкови почети да се ремонтују у Украјини.