Свет

Ако није то, шта је онда? Херцог каже да масовна депортација становника Газе није план Израела

Више чланова Нетанијахуове владе позвало је на масовно расељење Арапа из палестинске енклаве
Ако није то, шта је онда? Херцог каже да масовна депортација становника Газе није план Израела© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Израелски председник тврди да протеривање Палестинаца није званична политика владе, иако су неки чланови владе премијера Бенјамина Нетањахуа позвали на управо такав потез.

"Кажем директно, званично и недвосмислено, ово није став Израела", рекао је председник Исак Херцог у интервјуу за Ен-Би-Си, преноси "Политико".

Како је рекао, поједини министри "могу да причају шта хоће, и то мени може да се не свиђа, али ово је политика Израела".

Израелски министар националне безбедности Итамар Бен Гвир је почетком јануара рекао да би "охрабривање становника Газе да емигрирају" ван енклаве усред рата у којем је убијено више од 24.000 Палестинаца било "исправно, праведно, морално и хумано решење", тврдећи да би то омогућило Израелцима који живе у пограничним заједницама да се врате кући.

Након што је портпарол Стејт департмента Метју Милер осудио његове изјаве, Бен Гвир је на Телеграму поручио: "Веома ценим САД, али уз сво дужно поштовање… ми ћемо учинити оно што је добро за државу Израел."

Министар финансија Израела Безазел Смотрич је такође рекао да "оно што треба да се уради у Појасу Газе јесте да се подстакне емиграција", додавши да би дискусија о даљој судбини Газе била "потпуно другачија" ако у енклави остане "100.000 или 200.000, а не два милиона Арапа".

Иако је Нетанијахуова влада доследно демантовала овакве тврдње, у владином документу који је процурио у новембру се управо позивало на масовно пресељење свих 2,3 милиона становника Газе на египатско Синајско полуострво, што је подједнако узнемирио Палестинце и Египћане.

У међувремену, у сукобу Израела и Хамаса, више од 23.000 становника Појаса Газе је страдало, сама енклава сравњена са земљом, а десетине хиљада људи је исељено.

image