Свет

СЗО поново одустала од испоруке медицинских залиха: Отказана помоћ за северни део Газе

Ово је четврти пут од 26. децембра да СЗО одустаје од планиране мисије допремања неопходних медицинских залиха у болницу Ал-Авда и централну апотеку у северној Гази
СЗО поново одустала од испоруке медицинских залиха: Отказана помоћ за северни део ГазеGetty © Ahmad Hasaballah/Getty Images

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је приморана да откаже мисију допремања медицинских залиха у северни део Појаса Газе након што није добила безбедносне гаранције, пише "Ројтерс".

Ово је четврти пут од 26. децембра да СЗО одустаје од планиране мисије допремања неопходних медицинских залиха у болницу Ел Авда и централну апотеку у северној Гази, наводи се у саопштењу ове организације.

"Прошло је 12 дана откако смо последњи пут успели да стигнемо до северне Газе", објављено је на званичном налогу канцеларије СЗО у Палестини, на друштвеној мрежи "Икс".

У саопштењу се између осталог наводи: "Тешко бомбардовање, ограничења кретања и прекид у комуникацијама чине да је безбедна и редовна испорука медицинских залиха широм Газе, а нарочито на северу, готово немогућа." 

Испорука планирана за недељу била је намењена за пет болница у северном делу.

Поводом одлагања испоруке, на платформи "Икс" огласио се и генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, а у својој објавио написао је да је "шокиран размером потреба здравствених средстава и разарања у северној Гази", додајући да ће "даља одлагања довести до више смртних случајева и патње за велики број људи".

Са друге стране, портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је да нема информације о тврдњама СЗО, упутивши питање Оружаним снагама Израела, преноси "Ројтерс".

У одвојеном саопштењу, група за хуманитарну помоћ "Међународног комитета за спасавање" навела је да су њен тим и добротворна организација "Медицинска помоћ за Палестинце" приморани да се повуку и обуставе своје активности у болници Ел Акса у Гази због појачане војне активности Израела у тој области.

image