Свет

"Дете је дар, а не предмет уговора": Папа против сурогат мајчинства

Сурогат мајчинство је засновано на искоришћавању лоше материјалне ситуације биолошке мајке и озбиљно нарушава достојанство жене и њеног детета, поручује поглавар Римокатоличке цркве
"Дете је дар, а не предмет уговора": Папа против сурогат мајчинства© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Залажем се за универзалну забрану сурогат мајчинства и против сам такозване родне теорије, систему концепата у којем се родни идентитет не поклапа нужно са биолошким полом, изјавио је папа Франциско, преноси портал "Ватикан њуз".

Наиме, папа је данас примио амбасадоре држава при Светој Столици, и том приликом је назвао праксу такозваног сурогат мајчинства "жалосном" јер "озбиљно нарушава достојанство жене и њеног детета".

"Сурогат мајчинство је засновано на искоришћавању лоше материјалне ситуације биолошке мајке. Дете је увек дар, а не предмет уговора. Стога се надам напорима међународне заједнице да забрани ту праксу на универзалном нивоу", казао је папа.

С тим у вези, поглавар Римокатоличке цркве је указао на "ширење, посебно на Западу, културе смрти, која, у име лажног сажаљења, води ка напуштању деце, стараца и болесних".

Говорећи о родној теорији, папа ју је назвао примером идеолошке колонизације, оценивши да су истраживања научника у тој области изузетно опасна, јер "бришу разлике у лажној жељи да се људи учине једнакима".

image
VV inauguration
banner