Свет

"Волстрит џорнал": Блинкенова мисија на Блиском истоку - како ће се управљати Појасом Газе?

Саудијска Арабија и друге арапске земље могу пружити подршку за обнову Газе, али само под условом да Израел не окупира то подручје
"Волстрит џорнал": Блинкенова мисија на Блиском истоку - како ће се управљати Појасом Газе?© Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговараће са лидерима арапских земаља и Турске на тему управљања Појасом Газе након завршетка израелске војне операције у тој енклави, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Како лист наводи, у уторак, 9. јануара, Блинкен планира да изнесе своје предлоге о будућем управљању Појасом Газе израелским званичницима, укључујући премијера Бенјамина Нетанијахуа, уочи састанка са шефом Палестинске националне управе Махмудом Абасом.

Према америчким званичницима које цитира "Волстрит џорнал", Саудијска Арабија и друге арапске земље могу пружити подршку за обнову Газе, али само под условом да Израел не окупира то подручје.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у суботу је боравио у Турској, где се састао са турским министром спољних послова Хаканом Фиданом, са којим је разговарао о ситуацији у Гази и приступању Шведске у НАТО блоку, саопштило је турско Министарство спољних послова на Иксу.

Било је речи и о билатералним и другим и регионалним питањима, наводи се у саопштењу.

Турски министар је Блинкена дочекао у вили Вахдетин у Истанбулу.

Блинкен је после отпутовао у Грчку, на острво Крит, где се у граду Хања сусрео са Киријакос Мицотакисом. Премијер Грчке оценио да је "ово тешко и изазовно време".

image