Свет

Сијарто: Покушаћемо да отворимо очи Европској унији, нећемо поклекнути пред притисцима

Данас се формира нова епоха, нови светски поредак, и ми ћемо уложити напоре да се Мађарска нађе међу победницима, каже шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Покушаћемо да отворимо очи Европској унији, нећемо поклекнути пред притисцима© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Мађарска ће се ове године трудити да отвори очи руководству Европске уније како би унија исправила своје грешке, написао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку, потврђујући тако оно што раније изјавио мађарски премијер Виктор Орбан да је потребно сменити тренутно руководство ЕУ, будући да тај врх није у стању да се избори с кризним ситуацијама. 

Шеф мађарске дипломатије је подсетио да се 2024. очекују избори у 78 земаља, укључујући и у Мађарској, али и у другим земљама ЕУ, будући да ће бити одржани и избори за Европски парламент.

"Пошто ће 2024. бити судбоносна година, знамо да ће притисак бити огроман, али у будућности нећемо подлећи никаквим уценама и нећемо одустати од заступања националних интереса. Међународни либерални мејнстрим је увек вршио огроман притисак на нас, али ми смо увек успевали да издржимо и увек је било потврђено да смо урадили праву ствар".

Сијарто се кратко осврнуо и на актуелне конфликте у свету, рекавши да се нада да ће се након избора у Европи и америчких председничких избора у новембру све смирити и да ће међународна заједница одустати од политике слања оружја.

"Уз све оно што нас очекује ове године, налазимо се у самом центру формирања новог светског поретка, где ће бити потребно (уложити) више напора него икада како бисмо могли да гарантујемо физичку и економску безбедност земље и како би Мађарска била међу победницима нове епохе, која сада настаје".

image