Свет

Јордански краљ: Израел је створио генерацију сирочади

Више деце је умрло у Гази него у свим другим сукобима широм света ове прошле године, поручио је Абдулах Други
Јордански краљ: Израел је створио генерацију сирочадиGetty © Fatima Shbair

Јордански краљ Абдулах Други оптужио је Израел да је створио генерацију сирочади својим бруталним ратом у Гази где је, како је навео, убијено или нестало више од 30.000 људи, углавном жена и деце.

Он је је то рекао обилазећи Меморијал геноцида у Руанди, где је говорио о неописивим злочинима током тог сукоба у Африци.

"Више деце је умрло у Гази него у свим другим сукобима широм света ове прошле године. Од оних који су преживели, многи су изгубили једног или оба родитеља, читава генерација сирочади", рекао је Абдулах, преноси Ројтерс.

"Како неселективна агресија и гранатирање могу да донесу мир? Како могу да гарантују безбедност, када се граде на мржњи", упитао је Абдулах говорећи о рату Израела против Хамаса.

Уписао се и у књигу утисака, наводећи да нас искуство Руанде учи да морамо да се боримо против дехуманизујуће реторике која подстиче сукобе.

"Ваша прича може да буде светионик за све нас – како су људи ове земље предузели акцију након овог неописивог злочина и радили на помирењу, да зацеле старе ране и да спрече да се геноцид поново догоди", навео је Абдулах говорећи за телевизијске екипе.

image