Признање из Кијева: Зеленски је политички мртав

Верујем да сада Зеленски мора сам да схвати да никада више неће бити председник, нагласио је секретар Комитета Врховне раде

Секретар Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, пуковник Службе безбедности Украјине Роман Костенко, коментаришући нови закон о мобилизацији у интервјуу за радио "Њу војс", рекао је да је Владимир Зеленски "политички већ мртав".

"Верујем да сада Зеленски мора сам да схвати да никада више неће бити председник, да је ово само један мандат који сада има. Мора да схвати да је политички већ умро", рекао је Костенко.

Зеленски је на конференцији за новинаре 19. децембра рекао да му се обратио Генералштаб Оружаних снага Украјине са захтевом да мобилише додатних 450-500 хиљада људи. 

Украјинска влада је крајем децембра предала предлог закона о мобилизацији.

Закон о мобилизацији смањује старосну границу војних регрута са 27 на 25 година, укида искључења из службе за грађане с мањим инвалидитетом, легализује дигитална обавештења о мобилизацији и ограничава могућности особа које избегавају мобилизацију да обављају трансакције попут куповине или продаје имовине. Такође, ставља већу одговорност за мобилизацију на локалне власти.