Свет

Нетанјаху губи контролу: САД више не зна ко држи кормило у Израелу

Зависан од коалиционих партнера крајње деснице, Нетанјаху оклева да прихвати америчке савете и сугерише да ће америчко-израелске тензије расти
Нетанјаху губи контролу: САД више не зна ко држи кормило у Израелуwww.globallookpress.com © Avi Ohayon/GPO

Амерички званичници који сарађују са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, у јеку сукоба Израела и Хамаса, почињу да се питају да ли је он заиста тај који води главну реч, пише у анализи "Политика".

Израелски лидер покушава да остане на функцији и избегне затвор због оптужби за корупцију, због чега је посебно осетљив на захтеве крајње десничарских чланова његове владајуће коалиције. Истовремено, пресуда израелског Врховног суда против његових напора да ревидира правосуђе може га учинити још рањивијим.

Нетанјахуови коалициони партнери с крајње деснице, пре свега министар финансија Безалел Смотрич и министар националне безбедности Итамар Бен-Гвир, гаје "дубоке антипалестинске ставове" и игноришу предлоге САД које сматрају превише пријатељски настројеним према Палестинцима. Уколико би они напустили Нетанјахуову коалицију, он би могао да изгуби премијерско место и тиме повећа опасност од хапшења.

Због тога, Нетанјаху оклева да прихвати америчке савете и сугерише да ће америчко-израелске тензије расти.

"Није нам увек јасно ко држи кормило у Израелу", рекао је амерички званичник упознат са америчко-израелским преговорима, па је наставио: "Било је тренутака када је Нетанјаху наговестио или чак веома експлицитно рекао – моје руке су везане, знате, имам ову коалицију."

Како наводи "Политико", амерички званичник је говорио под условом анонимности како би могао да представи осетљиве детаље преговора. 

У жељи да остане на власти, оцењује лист, Нетанјаху је направио бројне компромисе са најекстремнијим израелским политичким фракцијама, тако да је на одређен начин себи свезао руке и пре рата. Сада покушаји да задовољи све "Смотричеве" и "Бен-Гвириове" слабе његову способност да доноси тешке одлуке.

Арон Дејвид Милер, бивши дугогодишњи преговарач за Блиски исток, описује Нетанјахуа као "све очајнијег". Он је, ипак, човек који се представљао као најбоља нада за безбедност Израела – што је бренд који је тешко нарушен након напада Хамаса 7. октобра.

"Нетанјаху је пример лидера који је побркао жељу за политичким опстанком са оним што сматра најбољим интересом његове земље. То је ужасна комбинација и води до ужасног доношења одлука", казао је Милер.

Нетанјахуова неслагања са Вашингтоном тичу се и дугорочних питања, попут америчког предлога да Палестинске власти управљају Газом. "Идеју о потенцијалној палестинској држави ни да не спомињемо", наводи "Политико".

Бен-Гвир и Смотрич отишли су и корак ​​даље позивајући на наводну "добровољну миграцију Палестинаца из Газе" и будуће израелско насељавање и окупацију територије. Стејт департмент критиковао је такве коментаре као "запаљиве и неодговорне". 

Упркос свему, премијер Израела недавно је наговестио да неће поднети оставку ни након завршетка рата. Још није јасно шта ће се рачунати као крај сукоба.

image