Украјинска ПВО у проблему: Мањак ракета и све јачи руски удари

Инхат је изјавио и да се нада да ће се питање испоруке пакета помоћи ускоро решити, будући да Украјина сада у потпуности зависи од залиха са запада

Оружане снаге Руске Федерације су као и прошле зиме појачале интензитет ваздушних и ракетних напада у зони СВО, док се са друге стране украјинска војска суочава са мањком противваздухопловних ракета.

Ово је потврдио и портпарол украјинског Ратног ваздухопловства, Јуриј Инхат приликом телевизијског гостовања, преноси Ројтерс.

Званичник украјинске војске је између осталог изјавио да је "Украјина потрошила значајну резерву ракета, како би се одбранила током скорашњих напада", додајући: "Јасно је да постоји дефицит противваздухопловних вођених ракета".

Тако је за време последњег напада у ком је Русија лансирала око 50 ракета различите врсте, украјинска војска саопштила да је оборила 18 пројектила. Иако је број пресретнутих ракета наведен у званичном извештају знатно нижи него у ранијим случајевима, и њега треба узети са резервом, имајући у виду да се приликом ракетних напада готово увек лансирају и мамци за ПВО.

Инхат је изјавио и да се нада да ће се питање испоруке пакета помоћи ускоро решити, будући да Украјина сада у потпуности зависи од залиха са Запада, као и да су "испорученој опреми неопходни одржавање, поправка, замена и одговарајућа муниција".

Све ово дешава се у тренутку када руске снаге увећавају сопствене залихе крстарећих и балистичких пројектила за ударе по критичној инфраструктури, нарочито објектима у којима су стационирани системи земаља чланица НАТО. Стога се у месецима који следе, може очекивати да ефикасност украјинске ПВО доживи додатан пад уколико не стигне довољан број система и ракета.