Свет

Јеменски Хути извршили још један "сложен" напад у Црвеном мору

Амерички авиони Ф-18 и неколико америчких и британских бродова оборили су 18 дронова за једнократну употребу, две крстареће ракете и једну балистичку ракету
Јеменски Хути извршили још један "сложен" напад у Црвеном мору© Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

Јеменски Хути испалили су десетине пројектила и беспилотних летелица ка путевима у Црвеном мору којим се крећу теретни бродови, у једном од највећих напада те групе до сада.

Пентагон је офанзиву назвао "сложеном" операцијом, али они тврде да су одбили ударе.

Централна команда САД (ЦЕНТКОМ), која надгледа операције на Блиском истоку и у Централној Азији, у уторак је објавила да је неколико противбродских пројектила и дронова лансирано "са подручја Јемена под контролом Хута у јужно Црвено море".

Амерички авиони Ф-18 и неколико америчких и британских бродова оборили су осамнаест дронова за једнократну употребу, две крстареће ракете и једну балистичку ракету, наводи ЦЕНТКОМ, додајући да "није било повређених нити је пријављена било каква штета".

Како наводе амерички званичници, бараж ракета и дронова представља 26. напад Хута на комерцијалне бродске путеве у Црвеном мору од 19. новембра.

Та оружана група, која контролише делове Јемена, обећала је да ће појачати операције након израелског напада на Газу, који је покренут као одговор на ранији напад Хамаса 7. октобра.

У новембру, Хути су изјавили да ће сви бродови "који припадају израелском непријатељу или који имају посла са њим" постати "легитимне мете", а касније су објавили драматичне снимке на којима се види како њихови борци заузимају брод за који се тврди да је повезан са Израелом.

Каснији извештаји открили су да је бродом управљала једна јапанска компанија, под заставом Бахама и са међународном посадом, али да се пловило налази у делимичном власништву израелског бизнисмена Рамија Унгара.

Амерички војни извори на које се позива Си-Ен-Ен потврдили су да су три америчка разарача помогла у "неутралисању пројектила" које су Хути испалили у уторак, али су нагласили да је укупан број оборених пројектила био 24.

Остаје нејасно да ли су они испаљени у исто време или са истог места, иако је један неименован званичник рекао да ће додатни детаљи бити објављени када буду доступни.

Хути до сада нису званично коментарисали најновији напад, али је неименовани војни званичник те групе за "Ал Џазиру" рекао да су њихове снаге "гађале брод повезан са Израелом у Црвеном мору", не нудећи никакве појашњење.

Црвено море служи као главно транзитно чвориште за енергенте у региону, а кроз њега сваке године прође око 10 одсто глобалне трговине нафтом, као и роба у вредносни од близу једног билиона долара.

image