Свет

Немачке машиновође започињу тродневни штрајк

Компанија "Дојче бан" саопштила је да ће обустава рада утицати на путовања милиона људи и подстаћи их да откажу или одложе путовања
Немачке машиновође започињу тродневни штрајкwww.globallookpress.com © IMAGO

Немачке машиновође од данас започињу тродневни штрајк, захтевајући смањење радног времена са 38 на 35 сати недељно за сменске раднике, као и повећање плата за 555 евра месечно и једнократни инфлацијски компензациони бонус од 3.000 евра.

Национална железничка компанија "Дојче бан" понудила је флексибилније радно време уместо смањења плата, преноси Ројтерс.

Штрајк ће присилити "Дојче бан" да се придржава реда вожње за ванредне ситуације. Ова компанија саопштила је да ће обустава рада утицати на путовања милиона људи и подстаћи их да откажу или одложе путовања.

Протести пољопривредника, изазвани најављеним смањењем субвенција, већ су направили проблеме у саобраћају.

Немачка се протеклих дана, након проблема са усвајањем буџета и рецесије изазване скоком цена енергената, суочила са протестом пољопривредника, који су блокирали велике немачке градове и изазвали хаос широм земље.

Шеф немачког Удружења пољопривредника (ДБВ) Јоаким Руквид обећао је да ће појачати протесте, након што су конвоји трактора и камиона блокирали путеве широм земље.

image