Нетанјаху: Не планирамо окупацију Газе и расељење становништва

Израел се суочава са тужбом за геноцид пред Међународним судом правде, коју је покренула Јужноафричка Република

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да његова земља нема планове за дугорочну окупацију Газе и не жели да расељава тамошње цивиле.

Јеврејска држава се суочава са све гласнијим критикама своје вишемесечне војне кампање, укључујући оптужбе за "геноцид" од стране Јужне Африке.

Говорећи у краткој видео изјави објављеној на енглеском у среду увече, Нетанјаху је покушао да разјасни неколико тачака, тврдећи да операције Израелских одбрамбених снага (ИДФ) нису циљале цивиле у Гази и да су једина мета борци Хамаса.

"Израел нема намеру да трајно окупира Газу или локално цивилно становништво. Израел се бори против терориста Хамаса, а не против палестинског становништва, и ми то радимо у потпуном складу са међународним правом", рекао је премијер.

Додао је да израелске трупе дају све од себе да избегну цивилне жртве, као и да Хамас користи локално становништво као "људски штит".

Нетанјаху је рекао да су главни циљеви Израела "ослобађање Газе од терориста Хамаса и ослобађање наших талаца", након чега ће та енклава бити "демилитаризована и дерадикализована". Израелски лидер, међутим, није прецизирао шта би то подразумевало.

Саопштење долази у тренутку када се Израел суочава са оптужбама за геноцид пред Међународним судом правде у случају који је покренула Јужна Африка, која је постала изразито критична према нападу на Газу.

Тај међународни суд ће касније ове недеље одржати седнице како би утврдило да ли је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, споразум који забрањује било каква "дела почињена са намером да се уништи, у целини или делимично, национална, етничка, расна или верска група".

Преторија је затражила хитну одлуку којом се захтева обустава војне кампање у Гази, док је председник Сирил Рамафоса рекао да је случај покренут због "покоља палестинских цивила које је у току".

Портпарол израелске владе Ејлон Леви такође је коментарисао поступак, одбацивши оптужбу за геноцид као пример антисемитске "крвне клевете", уз оптужбу на рачун Јужне Африке да пружа "политичко и правно покриће Хамасовом режиму силоватеља".

Јужна Африка није била усамљена у својој критици најновије операције ИДФ-а, јер бројне организације за људска права, укључујући Уједињене нације, такође упозоравају на страшну хуманитарну кризу која је последица израелског бомбардовања и блокаде.

Током прошлонедељног брифинга за штампу, шеф хуманитарне организације УН-а Мартин Грифитс рекао је да је Газа остављена у рушевинама под ваздушним нападима и гранатирањем ИДФ-а, напомињући да се популација енклаве од 2,3 милиона суочава са "свакодневним претњама свом постојању".

Он је Газу описао као "ненастањиву" након три месеца рата и упозорио на претећу глад и ванредну ситуацију у јавном здравству усред екстремне несташице кључних добара.

Према наводима локалних званичника, од почетка израелских операција, које су почеле као одговор на смртоносни напад Хамаса у октобру у ком је погинуло 1.200 људи, погинуло је више од 23.000 становника Газе.

Палестинска милитантна група такође је заробила преко 200 талаца, иако је око половине ослобођено у размени заробљеника између зараћених страна.