Свет

Нова анкета Ипсоса: Немци потпуно подељени по питању забране АфД-а

На истоку земље већи је број оних који сматрају да АфД не треба забрањивати од оних који се залажу за овај недемократски корак, указује анкета
Нова анкета Ипсоса: Немци потпуно подељени по питању забране АфД-аwww.globallookpress.com © IMAGO/Jacob Schršter

Према најновијим анкетама јавног мњења, питање покретања процедуре забране Алтернативе за Немачку (АфД), десничарске евроскептичне политичке партије, поделило је Немце.

Из Хамбуршког института за истраживање тржишта и јавног мњења Ипсос, наводе да се 42 одсто испитаника залаже за покретање поступка, али и да је 42 одсто оних који су против.

Уочене су и јасне разлике у расположењу испитаника у западом и источном делу Немачке, преноси лист "Велт".

Док је 45 одсто испитаника на западу за покретање ове процедуре, а 40 одсто против, на истоку је само 32 одсто за покретање процедуре за забрану АфД-а, а 51 одсто је против.

Према истраживању, подршка процедури забране АфД-а највећа је међу присталицама Зелених: њих 71 одсто је за, а 19 одсто је против.

Следе присталице СПД-а, Социјалдемократске партије Немачке (64 одсто за, 26 одсто против) и левичари (63 одсто за, 29 одсто против).

Чак и међу присталицама Хришћанско-демократске политичке алијансе ЦДУ/ЦСУ, више од половине испитаних је за забрану, њих 53 одсто, а 38 одсто је против.

У оквиру присталица Странке слободних демократа ФДП-а, 46 одсто је за, а 41 одсто против, а међу присталицама АфД-а, три одсто је за забрану, док је 95 одсто против.

АФД најпопуларнија странка у три савезне државе

Истраживање немачке истраживачке агенције "Форса" открило је да је Алтернатива за Немачку тренутно најјача странка у три савезне државе, односно Саксонији, Тирингији и Бранденбургу, где се на јесен одржавају државни избори.

У две од те три савезне државе предност АФД у односу на Хришћанско-демократску унију (ЦДУ) и Социјалдемократску партију Немачке (СПД) је убедљива, пренео је немачки "Велт".

Ако би државни парламенти у Саксонији, Тирингији и Бранденбургу били изабрани почетком 2024. године, АФД би била најјача странка са значајном разликом, према истраживању немачке истраживачке агенције Форса.

Према барометру трендова РТЛ/нтв који је данас објављен, она би могла да очекује 36 одсто гласова у Тирингији, 34 у Саксонији и 32 одсто у Бранденбургу. 

Подсетимо, АФД је средином децембра први пут у својој историји победила на градским изборима, а њен кандидат Тим Лохнер постао је градоначелник града Пирне, Саксонија — и то мање од две недеље након што су локалне власти означиле АФД као "екстремистичку" странку.

image