Нова анкета Ипсоса: Немци потпуно подељени по питању забране АфД-а

На истоку земље већи је број оних који сматрају да АфД не треба забрањивати од оних који се залажу за овај недемократски корак, указује анкета

Према најновијим анкетама јавног мњења, питање покретања процедуре забране Алтернативе за Немачку (АфД), десничарске евроскептичне политичке партије, поделило је Немце.

Из Хамбуршког института за истраживање тржишта и јавног мњења Ипсос, наводе да се 42 одсто испитаника залаже за покретање поступка, али и да је 42 одсто оних који су против.

Уочене су и јасне разлике у расположењу испитаника у западом и источном делу Немачке, преноси лист "Велт".

Док је 45 одсто испитаника на западу за покретање ове процедуре, а 40 одсто против, на истоку је само 32 одсто за покретање процедуре за забрану АфД-а, а 51 одсто је против.

Према истраживању, подршка процедури забране АфД-а највећа је међу присталицама Зелених: њих 71 одсто је за, а 19 одсто је против.

Следе присталице СПД-а, Социјалдемократске партије Немачке (64 одсто за, 26 одсто против) и левичари (63 одсто за, 29 одсто против).

Чак и међу присталицама Хришћанско-демократске политичке алијансе ЦДУ/ЦСУ, више од половине испитаних је за забрану, њих 53 одсто, а 38 одсто је против.

У оквиру присталица Странке слободних демократа ФДП-а, 46 одсто је за, а 41 одсто против, а међу присталицама АфД-а, три одсто је за забрану, док је 95 одсто против.

АФД најпопуларнија странка у три савезне државе

Истраживање немачке истраживачке агенције "Форса" открило је да је Алтернатива за Немачку тренутно најјача странка у три савезне државе, односно Саксонији, Тирингији и Бранденбургу, где се на јесен одржавају државни избори.

У две од те три савезне државе предност АФД у односу на Хришћанско-демократску унију (ЦДУ) и Социјалдемократску партију Немачке (СПД) је убедљива, пренео је немачки "Велт".

Ако би државни парламенти у Саксонији, Тирингији и Бранденбургу били изабрани почетком 2024. године, АФД би била најјача странка са значајном разликом, према истраживању немачке истраживачке агенције Форса.

Према барометру трендова РТЛ/нтв који је данас објављен, она би могла да очекује 36 одсто гласова у Тирингији, 34 у Саксонији и 32 одсто у Бранденбургу. 

Подсетимо, АФД је средином децембра први пут у својој историји победила на градским изборима, а њен кандидат Тим Лохнер постао је градоначелник града Пирне, Саксонија — и то мање од две недеље након што су локалне власти означиле АФД као "екстремистичку" странку.