Свет

Бела кућа: Нема више пара за Украјину; Зеленски: Како ће сад наши пензионери?

Украјински председник је забринут што је Америка из расположивих резерви послала последњи пакет помоћи и више нема средстава. У Украјини има око 12 милиона пензионера који ће једноставно умрети ако не добију пензију, пожалио се он
Бела кућа: Нема више пара за Украјину; Зеленски: Како ће сад наши пензионери?Getty © Chip Somodevilla

Сједињене Америчке Државе више не могу да шаљу војну помоћ Кијеву, престаје њено финансирање, потврдио је на брифингу координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.

"Помоћ коју смо пружали је утихнула", рекао је Кирби, тврдећи да даља додела средстава Кијеву у потпуности зависи од Конгреса.

Америка је из расположивих резерви послала последњи пакет помоћи Украјини, више нема средстава, појаснио је Кирби.

Он је истакао да је од изузетне важности да Конгрес одговори на захтев за одобравање средстава Украјини и назвао то питањем националне безбедности.

На Конгрес, с своје стране, притисак покушава да изврши и председник Украјине Владимир Зеленски који је изјавио да амерички политичари који блокирају издвајање помоћи Украјини тиме ударају на најугроженије категорије становништва – попут пензионера.

Зеленски је оптужио гувернера Флориде Рона Десантиса и републиканце у Конгресу, који заправо блокирају испоруку помоћи, да због њих пензионери у Украјини неће добити своје исплате.

Амерички политичар би могао да промени своју позицију и да милионе украјинској војсци, рекао је Зеленски новинарима у Риги, одговарајући на негодовање Десантиса због тога што САД шаљу новац за исплате украјинским чиновницима и пензионерима.

"У Украјини има око 12 милиона пензионера који ће једноставно умрети ако им се не да пензија", пожалио се Зеленски и додао да је Десантис млад и "не разуме шта значи подржавати пензионере" у земљи која је у рату.

"Када Десантис постане пензионер, лично ћу му помоћи са захвалношћу јер су САД помогле нашим пензионерима", обећао је Зеленски.

Окривио је републиканце и зато што нису подржали финансијску помоћ за плате украјинским војницима и што су инсистирали да се то питање тиче само Украјине којој је, како каже, само била потребна помоћ за буџет.

Како је крајем децембра указао државни секретар Ентони Блинкен, последњи пакет војне помоћи за Кијев у 2023. годину износи 250 милиона долара. Тиме се исцрпљују средства која су намењена за подршку Кијеву, упозорила је Бела кућа и додала још тада да неће бити нових залиха оружја и муниције док Конгрес не одобри додатна средства.

image