Свет

Украјинци плаћају пет хиљада долара да избегну мобилизацију

Они који су на то спремни, плаћају за лажна документа како би прешли границу или беже преко шума и река, користећи скупе услуге кријумчара, пише британски "Тајмс"
Украјинци плаћају пет хиљада долара да избегну мобилизацијуwww.globallookpress.com © © Klaus-Dietmar Gabbert

Грађани Украјине плаћају између 3.500 и 5.000 долара како би побегли из земље и избегли мобилизацију, пише британски "Тајмс".

У чланку који се бави покушајима Украјинаца да побегну из земље због мобилизације, наводи се да они који су на то спремни плаћају за лажна документа како би прешли границу или беже преко шума и река, користећи скупе услуге кријумчара.

Поред тога, више од 20 Украјинаца је погинуло покушавајући да побегне из земље од почетка сукоба са Русијом, објавио је "Тајмс", позивајући се на украјинског граничног стражара.

"Онима који се одлуче за бег из Украјине кроз шуму или преко реке Тисе (на граници са Румунијом и Мађарском) потребни су водичи који им обично траже од 3.500 до 5.000 долара", наводи се у тексту. 

Како се додаје, бројни Телеграм канали нуде сличне услуге. За лажна документа, на пример, кријумчари траже од 700 до 1.300 долара. Поруке прате промотивни видео-снимци у којима запослени у регрутационим центрима украјинске војске обилазе кафиће и теретане.

Према наводима "Тајмса", од почетка руске војне операције, украјинске граничне службе задржале су више од 17.000 грађана који су покушавали да илегално изађу из земље. "Ти бројеви ће вероватно расти имајући у виду најаву контроверзног закона чији је циљ да се мобилише додатних 500.000 људи".  

На конференцији за медије у децембру прошле године, украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је добио захтев Генералштаба Оружаних снага Украјине којим се тражи мобилизација додатних 450.000-500.000 људи. Крајем децембра, украјинска влада проследила је скупштини закон о мобилизацији.

Њиме се предлаже да се особама са инвалидитетом укине служење војног рока и одлагање мобилизације, да се војни обвезници обавежу да се упишу електронским путем, подвргну лекарским прегледима и на позив дођу у војни одсек.

Законом се, такође, обавезују сви способни за служење војног рока да се јаве у војне одсеке најкасније 60 дана од објављивања мобилизације или у року од 20 дана од њеног наставка, без обзира на пријем позива. Доња старосна граница за мобилизацију спуштена је са 27 на 25 година.

У Украјини је од 24. фебруара 2022. године уведено ванредно стање, а следеће дана Зеленски је потписао декрет о општој мобилизацији. У току ванредног стања, мушкарцима старости од 18 до 60 година забрањено је да напуштају земљу.

У октобру, "Тајмс" је писао, позивајући се на помоћника Зеленског, да је попуњеност украјинских трупа толико мала да су у регрутним центрима приморани да прихватају људе чији је просек година 43.

Закон о мобилизацији је изазвао негативне реакције и повучен је на дораду.     

image