Свет

Зашто Британци не шаљу носаче авиона у Црвено море: Нико више неће у морнаре

Главни разлог за овакав потез Краљевске морнарице је чињеница да једини помоћни једини брод који ударној групи може да обезбеди снабдевање муницијом, летелицама, резервним деловима, опремом и храном - није у стању да обави свој задатак - јер нема довољно морнара
Зашто Британци не шаљу носаче авиона у Црвено море: Нико више неће у морнареGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Ратна ваздухопловства САД и Уједињеног Краљевства су 12. јануара извршила низ ракетних напада на положаје Хута у Јемену, а према првобитном плану, поред америчког "Ајзенхауера", њих је требало да подржи и један од два британска носача авиона.

Међутим, британски бродови и даље нису спремни за пловидбу у Црвено море, преноси "Телеграф". Стога се, упркос захтеву да се ХМС "Краљица Елизабета" пошаље у знак подршке ударној групи носача, сачињеној од неколико бродова, подморница, хеликоптера и борбених авиона пете генерације, ипак одустало од тога. 

Главни разлог за овакав потез Краљевске морнарице је чињеница да једини помоћни једини брод који ударној групи може да обезбеди снабдевање муницијом, летелицама, резервним деловима, опремом и храном - није у стању да обави свој задатак - јер нема довољно морнара.

У питању је "Форт Викторија", којег би требало да опслужује стотина морнара тренутно располаже са знатно мањим бројем људи, само најосновнијим делом посаде. Ово је још један очигледан показатељ да се Оружане снаге УК већ дуги низ година суочавају са проблемима везаним за регрутацију и попуну својих јединица.

Тако је дошло до ситуације да брод који је требало да буде у оперативном стању прошле године и даље стоји усидрен у ливерпулском бродоградилишту, а ударна група није у стању да "као самодовољна сила делује независно, или у склопу веће групације".

Према писању "Телеграфа", Ратна морнарица УК је приоритет ставила на попуну посаде других помоћних бродова као што су танкери и амфибијска пловила намењена за допремање хуманитарне помоћи. Тако је и бивши командант Краљевске морнарице, адмирал Лорд Вест изјавио:

"Ужасно је што је морнарица допустила да 'Форт Викторија' доспе у такво стање. Имајући у виду да се ради о једином броду такве врсте, она је морала бити приоритет приликом повратка из мисије ударне групе носача 2021. године, како би се обезбедило да буде спремна за пловидбу у сваком тренутку".

Вест примећује да нема довољно разумевања за способности носача авиона и додаје: "Невероватно је да одмах по заоштравању ситуације у Црвеном мору, није издато наређење да се носач пошаље у регион. Да сада имамо носач авиона, имали бисмо и 24 летелице, спремне за поновни напад у сваком тренутку и то на удаљености на 100 миља од Јемена".

Са мишљењем адмирала слаже се и Пит Сандеман, поморски стручњак који сматра да је "ударна група носача лишена огромне подршке", што не представља проблем приликом вежби, али у озбиљним ситуацијама то и те како јесте. "Ослањање на пријатељске државе у домену логистике могуће је само до одређене тачке", рекао је он, оспоравајући аргументе бројних извора о "другим начинима да се обезбеди подршка носачима".

Једно од предложених решења је и премештај морнара других бродова како би се попунио састав "Форт Викторије". Ту се јавља питање времена потребног за обуку, као и горепоменути проблем са регрутацијом унутар читаве британске војске, а како открива "Телеграф" морнарица је већ морала да расходује старије бродове како би обезбедила посаду за нову класу фрегата.

Иако Помоћна флота британске морнарице испуњава захтев да у свом саставу има 11 пловила, број оперативних пловила способних за поморске операције је преполовљен током протекле деценије. Слична је ситуација и данима проведеним у борбеној готовости, будући да је овај број са 2.400 из 2013. године спао на 1.200 у 2022.

image