Свет

Амерички експерт: Зеленски би могао да буде смењен због закона о Русији

Украјински председник направио је себи озбиљне проблеме доношењем закона о забрани контаката са Москвом, оцењује политиколог
Амерички експерт: Зеленски би могао да буде смењен због закона о РусијиGetty © Chip Somodevilla / Staff

Украјински председник Владимир Зеленски могао би да буде свргнут због одбијања да преговара са Русијом, оценио је амерички политиколог Гордон Кан.

Експерт је подсетио да се у новембру прошле године на Интернету појавио снимак наводног телефонског разговора између бившег украјинског лидера Петра Порошенка и олигарха Рината Ахметова о државном удару и смењивању Зеленског са функције. "РИА Новости" указују да аутентичност снимка није утврђена.

"Порошенко каже да га војска подржава. А један од разлога зашто је државни удар неопходан је немогућност преговора између Зеленског и Русије. Овај разговор може бити показатељ ко може да учествује у промени власти да би се окончао овај сукоб", сматра Кан.

Према његовом мишљењу, актуелни шеф државе је себи направио озбиљне проблеме доношењем закона о забрани контаката са Москвом.

Русија је више пута изражавала спремност да конфликт реши дипломатским путем, али су кијевске власти усвојиле закон којим се забрањују преговори са Москвом.

Кремљ је такође напоменуо да сада не постоје предуслови за преговоре и да постизање циљева Специјалне операције остаје апсолутни приоритет Москве.

image