Свет

Камерон: Велика Британија није имала избора осим да удари на Хуте

Камерон је рекао да је Велика Британија упозоравала Хуте пре него што се придружила нападима које предводе САД
Камерон: Велика Британија није имала избора осим да удари на ХутеGetty © Carl Court / Staff

Велика Британија "није имала" избора осим да предузме војну акцију против Хута у Јемену због њихових напада у Црвеном мору, рекао је министар спољних послова те земље Дејвид Камерон.

Камерон је навео да је Велика Британија упозоравала Хуте пре него што се придружила нападима, које су предводиле САД, преноси Би-Би-Си.

У ауторском тексту за "Сандеј Телеграфу", Камерон је навео да ће цене Великој Британији скочити у ако Хути блокирају важне трговачке руте.

Хути нападају бродове у Црвеном мору, тврдећи да циљају Израел због рата у Гази.

Њихови напади на теретне бродове - од којих неки немају јасну везу са Израелом - навели су велике компаније да скрену бродове даље од Црвеног мора, уместо да иду дужом рутом око јужне Африке.

Камерон је навео да је Велика Британија учествовала у нападима да би одбранила "слободу пловидбе".

Он је такође рекао да би Британија могла поново да нападне мете Хута, ако се њихови напади наставе.

"Ако Хути ускрате овај пролаз бродовима, витални ланци снабдевања су угрожени и цене ће порасти у Британији и широм света", пише он.

"Радићемо са савезницима. Увек ћемо бранити слободу пловидбе. И, што је најважније, бићемо спремни да речи поткрепимо делима", нагласио је он.

Хути су изјавили да подржавају Хамас и тврде да циљају било који брод који путује у Израел или је у његовом власништву. Они су извели најмање 27 напада од 19. новембра, према САД, и лансирали серију дронова и пројектила према Израелу.

Међутим, Камерон је оценио да је тврдња Хута да су њихови напади повезани са ратом у Гази "бесмислица".

"Напали су бродове из земаља широм света, који су се упутили ка различитим дестинацијама", написао је он.

Подсетимо, након вишенедељног пораста тензија и међусобних претњи, криза у Црвеном мору коначно је ескалирала у ноћи између четвртка и петка, када је "западна коалиција" предвођена САД и Великом Британијом извршила ваздушне ударе на положаје Хута широм те државе.

image