Министарство здравља у Гази: 24.100 Палестинаца погинуло од почетка сукоба

Известан напредак је постигнут у новој рунди преговора за ослобађање израелских талаца које држи Хамас, тврде неименовани извори блиски преговорима за "Гардијан"

Укупно 24.100 Палестинаца је убијено, а 60.834 рањено у израелским нападима на Газу од почетка сукоба који је почео нападом Хамаса на југ Израела 7. октобра, саопштило је данас Министарство здравља у Гази, које води Хамас.

У протекла 24 сата 132 Палестинца су убијена, а 252 повређена, преноси Ројтерс.

Известан напредак је постигнут у новој рунди преговора за ослобађање израелских талаца које држи Хамас, рекли су неименовани извори блиски преговорима за "Гардијан", а последњих дана су се појавили и нови детаљи о споразуму који ће омогућити да лекови буду допремљени до талаца, заједно са повећањем хуманитарне помоћи за Појас Газе.

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа потврдила је у петак да је постигнут споразум који би требало да ступи на снагу ове седмице.

Преговарачки тимови тренутно разговарају о томе како да испоруче лекове и помоћ.

Према израелским подацима, Хамас је заробио око 250 талаца током напада на југ Израела 7. октобра, а најмање 130 талаца и даље је у заточеништву.

Чланови породица талаца траже од израелске владе да појача напоре да их ослободи.

Поједине породице су се последњих дана окупиле у области близу границе са Појасом Газом да би преко звучника емитовале поруке подршке својим најмилијима.