Свет

Ирански напад на амерички конзулат у Ираку: Шта се зна и шта очекивати? (ВИДЕО)

"Иран јасно показује своје способности САД и Израелу. Ракета лансирана са југозапада Исламске Републике прешла је 1.200 километара и погодила циљ. Израел има о чему да се мисли", упозорава новинар Абас Џума
Ирански напад на амерички конзулат у Ираку: Шта се зна и шта очекивати? (ВИДЕО)Getty © David McNew

Најновији напад иранске Револуционарне гарде на америчку војну базу у Ираку био је снажан, снажнији чак и од одмазде за убиство генерала Касема Сулејманија 2020. године, пише у ауторском тексту новинар Абас Џума.

У ноћи између 15. и 16. јануара погођено је више циљева, укључујући амерички конзулат у Ербилу. Иранска Револуционарна гарда је потврдила да су балистичке ракете из Исламске Републике погодиле штаб Мосада у ирачком Курдистану, тврдећи да је та база била центар шпијунских операција и планирања терористичких операција у региону. Посебно против Ирана.

Међутим, у снажном нападу на Ербил није погођен постојећи конзулат, већ нови, који је још у изградњи, наводи Џума, позивајући се на своје пријатеље који живе у том граду.

"Тамо су биле само скеле и грађевински материјал. Очевици кажу да су градили нешто грандиозно", пише Џума.

Садашњи конзулат се налази у предграђу Ербила (Анкава) које је претежно насељено хришћанима, а удар на њега не би прошао без цивилних жртава, што Иран не би учинио ни ради освете, појашњава он.

Изгледа да Иранци заиста нису гађали америчке дипломате, већ позиције оних који планирају и организују терористичке нападе у Ирану, као и израелске обавештајце који раде у Ираку, наводи Џума.

Мештани, према његовим речима, не сумњају да Мосад заиста има базе на овим местима и да активно ради у правцу Ирана.

Противуречне информације

Што се тиче жртава, информације се разликукју, али чињеница је да их има, пише новинар.

"Један од погинулих је Пешрав Џеји, бизнисмен и један од најутицајнијих људи у Ербилу. Био је близак са председником Јужног Курдистана Масудом Барзанијем и пословао је са Израелом. Не зна се да ли је међу погинулима било Американаца и колико је људи укупно погинуло", додаје он.

Ако је веровати Еј-Би-Си њузу, који се позвао на ирачке службе безбедности, у бомбардовању Ербила није погођен ниједан објекат САД и није било америчких жртава. Исто је пренео и либански канал "Мајадин", позивајући се на једног високог америчког званичника.

Погођени и сиријски терористи

Иранска Револуционарна гарда је у ракетном удару погодила и базу терориста у сиријској провинцији Идлиб, додаје Џума.

Према информацијама либанског канала "Мајадин", тамо је уништен камп за обуку милитаната ИСИС-а, које САД пребацују у Авганистан да се боре против талибана и који се користе за терористичке нападе у Ирану.

Постоје информације да је уништен објекат сиријске терористичке организације "Тахри ел Шам" (прев. Организација за ослобођење Леванта) и објекти Исламске партије Туркестана, пише Џума, наводећи да су балистичке ракете високе прецизности погодиле кампове за обуку милитаната, штабове, складишта и медицински центар.

Израел нек стави прст на чело

Очигледно је да се Иран пажљиво припремао за напад на непријатеља, тврди Џума.

"Иако је ово освета за недавне нападе на припаднике Осовине отпора у Сирији и Либану, као и за крвави терористички напад у Керману 3. јануара, није непромишљен или емотиван корак. И није први овакав. Слични напади су се већ дешавали", пише Џума.

Као и раније, нападнути су одређени циљеви у Ербилу, стратешки важном месту и за САД, и за Израел и за Иран, наводи он.

Међутим, начин на који је нанет овај ударац омогућава Вашингтоноу да само прогута кнедлу, пређе преко ситуације и не започне светски рат, наводи новинар.

"Иран јасно САД и Израелу показује своје способности. Ракета лансирана са југозапада Исламске Републике прешла је 1.200 километара и погодила циљ. Израел има о чему да се мисли", закључује.

image