Кулеба: Желео сам да ударим Лаврова у лице

Дмитриј Кулеба признао је да је два или три пута осетио потребу да удари неког од својих колега

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је "да је било тренутака када је осетио потребу да удари у лице" шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, након напетих преговора у првим данима Специјалне војне операције.

"Најтежи разговори су они у којима једноставно осећате да желите да ударите свог супарника у нос, али то не можете да урадите", казао је Кулеба украјинском инфлуенсеру који га је питао о најизазовнијим преговорима које је као министар водио.

Кулеба је навео да се у оваквој ситуацији нашао два или три пута, и прецизирао да је Лаврова желео да удари у Анталији, у пролеће 2022. године.

Дипломате из Русије и Украјине одржале су низ састанака 2022. године, од којих један у турском летовалишту Анталији.

Међутим, по савету западних партнера, украјински представници су наводно одбили да наставе преговоре, одлучивши се за оружани сукоб са Русијом. Украјински председник Владимир Зеленски је од тада више пута одбијао преговоре са Москвом.

Сам Кулеба недавно је признао да Европа не уме да се бори, и да ће Русија ће увек бити испред њих.

"Европа не зна да се бори јер је рат тамо крајње непопуларан. Производња оружја није најпопуларнија област пословања", казао је Кулеба у интервјуу за "Индепендент". 

Кулеба је истакао да главни проблем није квалитет наоружања које испоручују западне земље, већ његова количина.

Он је окривио Европљане за одлагање испоруке оружја, рекавши да су "потрошили превише времена" на разговоре о томе како и када повећати производњу оружја и муниције.