Свет

Историчар који је предвидео распад СССР-а: Покушаји САД да удаље Берлин од Москве завршиће неуспехом

Америка неће моћи да обузда гравитациону силу која Немачку привлачи Русији, истакао је француски историчар Емануел Тод
Историчар који је предвидео распад СССР-а: Покушаји САД да удаље Берлин од Москве завршиће неуспехом© Sean Gallup/Getty Images

Пораз НАТО-а у Украјини зближиће Русију и Немачку, оцена је француског историчара који је предвидео распад Совјетског Савеза, Емануела Тода, у интервјуу за "Журнал ду диманш”.

"Покушаји Вашингтона да удаљи Берлин од Москве, а знамо да су Американци опседнути том стратешком мисијом од 2004. године, завршиће се неуспехом. Ако погледате мапу Европе, две главне силе вам упадају у очи, а то су Немачка и Русија", навео је он.

Према њему, Москва и Берлин више не могу да буду у конфронтацији, њихове економије су креиране да се међусобно допуњују, а северни токови су то јасно показали.

"Пре или касније ће почети да сарађују. Пораз Сједињених Држава и Украјине отвориће пут њиховом зближавању. САД неће моћи у недоглед да обуздају ову, сликовито речено, гравитациону силу која привлачи Немачку и Русију једно другом", истакао је Тод.

Ако САД напусте Европу, бићемо изненађени када видимо да сунце излази над мирном планетом, закључио је он.

Подсетимо, у септембру 2022. године догодиле су се експлозије на два гасовода, "Северном току" и "Северном току 2", којима је руски гас ишао у Европу. 

Према речима добитника Пулицерове награде Симора Херша, саботажу су извеле САД уз помоћ НАТО савезника: у лето, током вежбе "Балтопс", амерички рониоци минирали су гасоводе, а три месеца касније Норвежани су детонирали експлозивне направе.

САД негирају умешаност у саботажу, а власти неколико европских земаља настављају истрагу која још није дала резултате.

Председник Русије Владимир Путин тај чин назвао је очигледним терористичким нападом.

Емануел Тод је антрополог, историчар, есејиста, прогностичар и аутор многих књига. Нека од његових дела, као што су "Економска илузија" и "После царства", представљају базу за проучавање друштвених наука. Године 1976. предвидио је распад СССР-а у својој књизи "Ултимативна грешка".

image