Француска нема довољно граната за Украјину

Француска делегација указала је на недостатак муниције с којим се Украјина суочава и нагласила да стопа употребе превазилази стопу производње, не само Француске – него и свих држава које пружају војну помоћ Кијеву

Група сенатора Горњег дома француског парламента направила је извештај у коме се наводи да се положај Украјине на фронту погоршава, као и да испорука муниције из Француске није довољно обимна да замени количину коју украјинска војска користи.

Извештај је направљен на основу података добијених од Украјинских и Пољских званичника, током посете француске делегације Варшави и Кијеву током децембра, преноси "Спутњик".

Документ је објавио комитет Сената задужен за спољне послове, одбрану и оружане снаге. Како се наводи у извештају, разговори обављени у Кијеву потврдили су "утисак о погоршавању стања украјинске војске", узрокован и повећаним притиском руских снага.

Према писању "Спутњика", неименовани старији официр Оружаних снага Пољске изразио је потпуно исти став. Француска делегација је такође указала на недостатак муниције с којим се Украјина суочава и нагласила да стопа употребе превазилази стопу производње, не само Француске, него и свих држава које пружају војну помоћ Кијеву.

Процењује се да украјинске трупе сваког дана испаљују између 5.000 и 8.000 граната НАТО производње, у калибру 155 мм, док истовремено Француска производи 20.000 комада на годишњем нивоу. 

"То значи, да је француска годишња залиха произведених граната довољна за свега три до четири дана на бојном пољу у зони СВО", изјавио је лидер комитета Седрик Перин.