Свет

Сужава се бриселска омча око Орбановог врата: Европски парламент усвојио резолуцију о Мађарској

Необевазујућа резолуција ЕП о Мађарској изазвала велико узбуђење и радост у украјинским медијима
Сужава се бриселска омча око Орбановог врата: Европски парламент усвојио резолуцију о Мађарској© Marcos Brindicci/Getty Images

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о Мађарској којом се осуђују "намерни, континуирани и систематски напори њихове владе да поткопа темељне вредности ЕУ".

За резолуцију је гласало 345 посланика ЕП, док је 104 било против, а 29 уздржано.

Како се наводи, изразили су снажну забринутост због нарушавања демократије, владавине права и основних права у Мађарској, посебно кроз недавно усвојени  пакет "тзв. заштите националног суверенитета".

Усвојеном резолуцијом, ЕП такође критикује мађарског премијера Виктора Орбана због тога што је прошлог месеца уложио вето у ЕУ на давање веће финансијске помоћи Украјини.

Резолуција позива и на нов корак у процедури, када је реч о владавини права у Мађарској, који би евентуално могао да доведе до суспензије права Мађарске на вето у ЕУ.

Усвојена резолуција ЕП није правно обавезујућа, али може да допринесе да се повећа политички притисак на Орбана уочи самита ЕУ који ће се одржати 1. фебруара у Бриселу, када ће лидери земаља чланица поново покушати да договоре нову помоћ за Украјину.

Чак је и уредник Радија Слободна Европа Рикард Јозвијак скренуо пажњу на "велико узбуђење у украјинским медијима због необавезујуће резолуције Европског парламента која позива да се Мађарској одузме право гласа у ЕУ савету".

"Потребна вам је једногласност између 26 других држава чланица да би се то догодило, а то је мало вероватно", приметио је он.

image