Свет

Половина пољске остала без Џи-Пи-Ес сигнала: Руски системи за електронско ратовање раде пуном паром

Претпоставља се да је прекид у раду сателитске навигације изазван тестирањем руских система за електронско ратовање у Каљининграду
Половина пољске остала без Џи-Пи-Ес сигнала: Руски системи за електронско ратовање раде пуном паром© Vitaly V. Kuzmin/CC-BY-SA-4.0

У пољским медијима појавиле су се информације да је у већем делу државе, као и у Сувалки коридору током дана забележен нестанак Џи-Пи-Ес сигнала.

Претпоставља се да је прекид у раду сателитске навигације изазван тестирањем руских система за електронско ратовање у Каљининграду, а како се показало више од половине Пољске и Сувалки коридор, који иначе важе за места од изузетне стратешке важности за НАТО, остало је без сигнала.

Како наводе медији из Пољске, овај случај је далеко од изолованог, јер су се слични проблеми дешавали и у прошлости, када је сателитска навигација ометана у Естонији и Финској.

Према порталу "Сајбер дифенс 24", обим и интензитет последњег забележеног ометања одговарају капацитетима руских система за електронско ратовање распоређеним у Каљининградској области.

Ово је озбиљан ударац за НАТО, јер већ дуго времена постоји страх о могућем нападу руских снага преко Сувалки коридора ради повезивања Каљининграда и Белорусије и одсецања Балтичких земаља од остатка Алијансе. Стога би потпуни прекид Џи-Пи-Ес сигнала онемогућио правовремено реаговање НАТО-а и омогућио руским трупама да "неопажено" спроведу офанзивна дејства.

Такође, важно је нагласити да руске снаге сличне системе интензивно користе у зони СВО, па су захваљујући њима успели да "заслепе" америчке "аваксе" и оборе на десетине турских "бајрактара".

image