Свет

Танте за кукурику: Индија би могла да ублажи ограничења улагања у Кину ако граница остане мирна

Попуштање напетости могло би да доведе до побољшања односа две силе
Танте за кукурику: Индија би могла да ублажи ограничења улагања у Кину ако граница остане мирнаGetty © Yawar Nazir / Stringer

Индија би могла да ублажи своју појачану контролу кинеских инвестиција ако граница две земље остане мирна, рекао је високи индијски званичник, у првом сигналу да би четири године стара ограничења могла да буду укинута.

Напетости на граници, највећи проблем у односима азијских нуклеарних сила, попустиле су, што би могло да доведе до побољшања инвестиционих веза, рекао је Ројтерсу Раџеш Кумар Синг.

Индија је 2020. пооштрила контролу над инвестицијама компанија са седиштем у земљама са којима се граничи. Тај потез је виђен као одмазда за сукоб између кинеских и индијских трупа на њиховој спорној, 3.800 км дугој хималајској граници у којој је погинуло најмање 20 индијских и четири кинеска војника, што је био њихов најгори војни сукоб у деценијама.

Ограничења су утицала на милијарде долара вредна улагања између две најнасељеније земље света, заустављајући планиране пројекте укључујући и пројекте кинеских произвођача аутомобила БИД и ГВМ.

Правила улагања "могла би да се промене када се наш однос тамо стабилизује, јер мислим да су гранична питања која смо имали – граница се стабилизовала", рекао је Синг, секретар у Одељењу за промоцију индустрије и унутрашње трговине. "Такође, када је реч о инвестицијама, ако се ствари буду добро одвијале, сигуран сам да можемо да наставимо нормално пословање".

Он није дао рок за евентуално ублажавање контрола.

Упитан да ли је порука Индије да кинеске инвестиције зависе од мирне границе, Синг је рекао: "Не можете дозволити да неко грицка вашу границу, а да истовремено имате третман црвеног тепиха за инвестиције одатле."

Ограничења улагања, рекао је он, представљају благи "корак уназад" од ширег отварања Индије страним инвестицијама последњих година. Индија је значајно смањила препреке за улазна улагања, смањила или укинула ограничења страног власништва у многим секторима и дајући аутоматска одобрења.

Упркос граничним проблемима, Кина је највећи увозник робе из Индије, са билатералном трговином која је порасла за 32 одсто од када су тензије почеле на скоро 114 милијарди долара у фискалној години која је завршена у марту.

image