Нетанјаху: Ко каже да не нападамо Иран

Израел ће пристати само на споразум којим ће добити безбедносну контролу над целом Газом, каже Бенјамин Нетанјаху

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је да та држава улаже велике напоре како би спречила Иран да добије нуклеарно оружје, као и да Израел већ изводи директне нападе на ову земљу.

Одговарајући на питање новинара о томе зашто Израел спроводи нападе на иранске заступнике уместо да директно напада Иран, Нетанјаху је одговорио: "Ко каже да не нападамо Иран, нападамо га".

Тел Авив тврди да је Иран умешан у планирање Хамасовог напада који се догодио 7. октобра, када је око 1.200 Израелаца убијено, а десетине заробљено као таоци.

Израел је узвратио гранатирањем Појаса Газе, а према последњим подацима, убијено је око 24.000 Палестинаца. Званичници тврде да напад за циљ има уништење Хамаса.

Израел је раније оптужио Иран да помаже Хамасу "новцем, обуком, оружјем и технолошким знањем, као и обавештајним подацима".

"Иран стоји иза тога, ми смо у сукобу са Ираном. Израел ће пристати само на споразум којим ће добити безбедносну контролу над целом Газом", додао је израелски премијер.

Он је, такође, казао да је "Иран глава хоботнице, и да њене пипке можете видети свуда, од Хута и Хезболаха до Хамаса".

Иран је, међутим, негирао било какву улогу у нападу Хамаса на Израел, а портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да су такве оптужбе "засноване на политичким разлозима".