Марк Руте фаворит за наредног НАТО секретара: Може да ради са Трампом

Руте је подржао нападе САД и Велике Британије против Хута у Јемену раније овог месеца, а у више наврата се сложио са Трампом да НАТО чланице треба да издвајају више новца за одбрану

Земље чланице које желе да виде одлазећег премијера Холандија Марка Рутеа као следећег генералног секретара НАТО-а "раде иза кулиса" како би му обезбедиле потпуну подршку до лета, кажу извори за "Блумберг".

Чланице Алијансе морају једногласно да изаберу наредног генералног секретара када се продужени мандат Јенса Столтенберга заврши у октобру, а неке источноевропске чланице и даље нису подржале Рутеа, додају извори.

"Блумберг" пише да ће улога генералног секретара НАТО-а бити од кључног значаја пошто ће, како оцењује овај медиј, руско-украјински сукоб трајати годинама, а шеф алијансе ће морати да балансира између спречавања директног сукоба НАТО-а и Русије и навођења чланица да "наставе са војном и финансијском подршком Украјини у тренутку када се јавност умара од цене" тог подухвата.

Одлазећи премијер Холандије виђен је као фаворит делом зато што многе чланице Алијансе сматрају да ће моћи да се носи са Доналдом Трампом, чији су изгледи за победу на председничким изборима у САД све већи.

Руте је у октобру изјавио да је отворен да преузме ту функцију али је на Светском економском форуму у Давосу одбио да потврди да ли је и даље у трци.

НАТО амбасадори тек треба да потпишу Рутеову кандидатуру, а исти је случај и са естонском премијерком Кајом Калас и летонским министром спољних послова Кришјанисом Кариншом, који су обојица показали заинтересованост за ту позицију.

Званичници САД су у два наврата претходно контактирали Рутеа по овом питању, каже један од саговорника америчког медија, и додаје да је он последњи пут ту понуду одбио јер је мислио да ће његова влада у Холандији дуже трајати. 

Руте је подржао нападе САД и Велике Британије против Хута у Јемену раније овог месеца, а у више наврата се сложио са Трампом да НАТО чланице треба да издвајају више новца за одбрану. 

Међутим, током последњих месеци је било више извештаја да Трамп разматра о изласку САД из НАТО-а уколико победи на изборима, а европски комесар Тијери Бретон открио је прошле седмице да је Трамп још 2020. у Давосу приватно упозорио да САД неће притећи у помоћ ЕУ ако буде нападнута.

"Успут, НАТО је мртав, а ми ћемо отићи, напустићемо НАТО", наводно је рекао Трамп председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.