Свет

Министар финансија: Немачка је "уморни човек" Европе, а економска криза је "шоља јаке кафе"

Кристијан Линднер каже да је економски пад земље позив на буђење да се спроведу реформе
Министар финансија: Немачка је "уморни човек" Европе, а економска криза је "шоља јаке кафе"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачка је "уморни човек" Европе коме је потребна "шоља јака кафе", рекао је министар финансија Кристијан Линднер, тврдећи да је недавни економски пад био користан позив за буђење како би се омогућиле реформе потребне за опоравак.

Линднер је на Светском економском форуму у Давосу поручио да "Немачка није болесник" Европе, као што су неки тврдили након што је њена економија прошле године пала за 0,3 одсто, а аналитичари упозорили да ће вероватно наставити да стагнира и ове.

Министар је оценио да Немачка треба да побољша своју продуктивност кроз структурне реформе како би ојачала понуду своје привреде, као што је побољшање доступности радне снаге, енергената и дигиталних технологија, пише "Фајненшел тајмс".

"Након веома успешног периода од 2012. и ових година кризе, Немачка је уморан човек после дуге ноћи", рекао је он, додајући: "Очекивања ниског раста су вероватно позив за буђење и сада имамо добру шољицу кафе, што значи структурне реформе и онда ћемо наставити да економски напредујемо".

Економисти Дојче банке предвиђају да ће немачка привреда поново пасти у прва три месеца ове године у односу на претходни квартал, као и да ће највећа европска економија претрпети годишњу контракцију од 0,2 одсто ове године, у поређењу са растом од 0,2 одсто у еврозони у целини.

Немачки министар финансија, кога су ове седмице извиждали фармери који су протестовали због смањења субвенција за пољопривредна горива, поручио је да је влада Олафа Шолца "морала да реши питања дуга и дефицита, због чега сам постао најусамљенији министар у кабинету, али смо успели."

image