Свет

Бела кућа упозорава Конгрес: Без наше помоћи Кијев ће издржати још само неколико недеља или месеци

Уколико Америка не одобри нови пакет помоћи, односе са Вашингтон могу почети да преиспитују и савезници, упозоравају извори Ен-Би-Сија
Бела кућа упозорава Конгрес: Без наше помоћи Кијев ће издржати још само неколико недеља или месециGetty © Drew Angerer / Staff

Званичници Беле куће упозорили су чланове америчког Конгреса да ће Украјина бити поражена у року од неколико недеља или месеци, уколико Вашингтон не обезбеди Кијеву нови пакет војне помоћи, јавља Ен-Би-Си, позивајући се на изворе. 

Према прогнози помоћника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана и директора америчке националне обавештајне службе Аврил Хејнс, без додатне америчке војне помоћи, Украјина ће моћи да се бори "само неколико недеља, можда месеци", подсећа ТАСС. 

Извори Ен-би-сија истичу да ће, уколико САД одустане од нове помоћи, такав став Вашингтона утицати и на друге савезнике, који онда могу почети да преиспитују своје односе са Американцима. 

Подсетимо, администрација у Вашингтону је пре скоро четири месеца послала Конгресу захтев да одобри додатна буџетска издвајања у фискалној 2024. години, која је у САД почела 1. октобра 2023. Захтевом се тражи помагање не само Украјини, већ и Израелу, као и издвајање средстава за супротстављање руском и кинеском утицају у азијско-пацифичком региону. Демократе за све ово траже укупно око 106 милијарди долара.

ТАСС подсећа да даља судбина овог захтева и алтернативних верзија остаје нејасна. Зна се само да дебата између демократа и републиканаца о овом питању још траје. 

image