Борељ: Више нећу говорити о мировном процесу, већ о дводржавном решењу за Газу

Ако Израел није сагласан по том питању, мора да се о томе разговара и испита која друга решења Израел има на уму: да натерају све Палестинце да оду? да их побију, изјавио је шеф дипломатије ЕУ

Хуманитарна ситуација у Појасу Газе "не може бити гора", изјавио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и истакао да од сада више неће говорити о мировном процесу, већ о дводржавном решењу.

"Нема речи да се објасни каква је ситуација, са стотинама хиљада људи без ичега, без хране, без лекова и под бомбама. Сваки дан је велики број убијених цивила. Многи министри су рекли да их има превише. Па питање је колико је превише?", рекао је Борељ новинарима, уочи састанка Савета за спољне послове ЕУ, током којег ће бити одржани разговори са палестинским и израелским министром спољних послова.

Он је додао да ће током састанка министара спољних послова ЕУ изнети свеобухватан приступ овом питању и поручио да сматра да је потребно престати говорити о миру и мировном процесу, а конкретније разговарати о процесу дводржавног решења.

"Хајде да разговарамо о томе шта желимо да урадимо, а оно што желимо да урадимо је да изградимо дводржавно решење. Хајде да причамо о томе онда. Важан је начин именовања. Од сада нећу говорити о мировном процесу већ о процесу дводржавног решења", поручио је Борељ.

Он је додао да је потребно проучити основне узроке који спречавају примену таквог решења, а Хамас је, како је навео, један од њих.

"Али постоје и други", рекао је Борељ и додао да се о свеобухватном приступу мора разговарати и да се он мора проучити, као и да треба сарађивати са арапским светом.

Он је додао да зна да Израел има другачији став и у том контексту подсетио да је генерални секретар УН Антонио Гутереш јуче рекао да је неприхватљиво израелско одбијање тог решења.

"То је решење које су одобриле УН. Цела међународна заједница стоји иза тога", рекао је Борељ.

Он је истакао да, ако Израел није сагласан по том питању, мора да се о томе разговара и додао да ће се испитати која друга решења Израел има на уму.

"Која су друга решења која имају на уму? Да натерају све Палестинце да оду? Да их побију? Већ је 25.000 страдало у Гази, а 70 одсто су жене и деца", рекао је Борељ.

Европски представник је осудио нападе Хамаса, али је оценио да начин на који Израел покушава да уништи Хамас "није начин... јер сеје генерацијску мржњу".

"Али мир и стабилност се не могу изградити само војним средствима", рекао је Борељ и нагласио да то каже уз пуно поштовање према жртвама терористичких напада Хамаса.

Он је додао да ће и Украјина бити на дневном реду данашњег састанка.

"То је прва тачка дневног реда. То што смо ангажовани у тражењу решења на Блиском истоку не значи да не настављамо да подржавамо Украјину", рекао је Борељ.

Он је додао да ће се са министрима разговарати о континуираној подршци Украјини и поручио Украјинцима да не морају да брину јер је европска подршка снажна као и увек.