Свет

Лукашенко: Разговараћу са Путином пре састанка Врховног државног савета Савезне државе

Главна тема предстојећег састанка Врховног државног савета Савезне државе биће програми за продубљивање економске интеграције, додао је председник Белорусије
Лукашенко: Разговараћу са Путином пре састанка Врховног државног савета Савезне државе© kremlin.ru/Фото: Михаил Метцель, ТАСС

Председник Белорусије Александар Лукашенко истакао је да ће разговарати са руским колегом Владимиром Путином један на један, пре предстојећег састанка Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије.

Говорећи о састанку Врховног државног савета, Лукашенко је рекао да постоји оквиран план, али да нико никоме не брани да даје предлоге за измену.

"Састанак Врховног државног савета ће бити озбиљан, утолико више, јер ћу се претходно састати са Путином да размотримо принципијелна питања", додао је председник Белорусије на састанку са државним секретаром Савезне државе Дмитријем Мезенцевом.

Према његовим речима, приоритетно питање за разматрање на седници ће бити програми за продубљивање економске интеграције, додао је Лукашенко.

Мезенцев је напоменуо да је предстојећи састанак од посебног значаја као и одлука коју су Путин и Лукашенко донели 4. новембра 2021. године, означавајући нови почетак економске интеграције усвајањем 28 синдикалних програма који су довели систем односа у Савезној државни на нове висине.

Прошле године је састанак Врховног државног савета Савезне државе одржан у Кремљу 6. априла. Лукашенко је тада истакао да су Русија и Белорусија принуђене да се боре и да штите своје интересе у контексту информациононог, политичког и економског рата који Запад води против њих.

image