Свет

Отворен велелепни храм у Индији, проглашен државни празник

У земљи су затворене школе и факултети, а Влада Индије прогласила је празник како би подстакла људе да гледају церемонију
Отворен велелепни храм у Индији, проглашен државни празник© Танјуг/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Више од 8.000 политичара, пословних могула и тајкуна, као и боливудских звезда окупило се на отварању хиндуистичког храма на северу Индије у месту Ајођи.

Свечаној церемонији присуствовао је и индијски премијер Нарендра Моди, што је оцењено као велики политички подстицај за индијску владу уочи националних избора заказаних за мај ове године.

Изградња храма на остацима џамије, иначе је било једно од главних обећања Модијеве изборне кампање током 2019. године.

Храм се протеже на 7,2 хектара земље, има троспратно светилиште и изграђен је за 216 милиона долара. Направљено је од ружичастог пешчара и црног гранита.

Моди је стигао у Ајођу хеликоптером како би учествовао на церемонији успостављања животне снаге (пране).

"Велико ми је задовољство да будем део овог божанског програма", објавио је индијски премијер Моди на свом Икс налогу.

У храму је постављена скулптура хиндуистичког бога Рамевисине 1,5 метар.

Преко 8.000 људи отпутовало је у Ајођу да присуствује церемонији, укључујући најбогатијег човека у земљи, Мукеша Амбанија, његову супругу Ниту Амбани, и десетине филмских звезда и спортских икона.

"Порука из манастира у Ајођи је крај сваке врсте насиља – било унутрашњег, спољашњег насиља или сукоба између земаља", рекао је индијски добитник Нобелове награде за мир и активиста Кајлаш Сатјарти.

Да је у питању изузетно значајна церемонија за Индијце, потврђују речи једне од боливудских звезда, али и премијера Модија, како је посреди догађај "већи од Дивалија", једног од главних верских фестивала у Индији који се слави паљењем земљаних лампи.

У земљи су затворене школе и факултети, а Влада Индије прогласила је празник како би подстакла људе да гледају церемонију.

image