Свет

ЕУ у страху од Кине, Русије и савезника, ради на развоју војних и цивилних технологија

Европска комисија ће ове недеље представити своју безбедносну стратегију
ЕУ у страху од Кине, Русије и савезника, ради на развоју војних и цивилних технологијаGetty © Carl Court / Staff

Европска унија ће ове недеље покушати да се трансформише у глобалну силу која може да искористи своје огромно јединствено тржиште да одговори на акције Пекинга, Москве, па чак и Вашингтона.

Извршна рука ЕУ ће у среду представити предлог са правилима која имају за циљ да повећају моћ Брисела да прегледа и потенцијално блокира страна улагања у осетљиве индустрије. Биће размотрено и стварање фонда за развој технологија  двоструке намене (које могу да служе и војним и цивилним сврхама), преноси "Блумберг" позивајући се на нацрт плана Европске комисије.

Пандемија ковида и сукоб у Украјини разоткрили су превелико ослањање ЕУ на снабдевање из других земаља, као и рањивост њене трговинске размене са партнерима који не деле вредности блока. Циљ нове стратегије је да се заштити одбрани економска безбедност ЕУ, заштити снабдевање технологијом и обезбеди да конкуренти не могу да преузму контролу над европским стратешким индустријама, наводи агенција.

Нова стратегија има за циљ да се позабави "ризицима по економску безбедност ЕУ, истовремено осигуравајући да ЕУ остане најатрактивнија дестинација за пословање и инвестиције", наводи се у нацрту, који је и даље подложан променама. Циљ би био да се ојача способност ЕУ и држава чланица да се баве "текућим проценама ризика у вези са ланцима снабдевања, технологијама, инфраструктуром и економском принудом".

Кључне технологије које је идентификовала ЕУ укључују напредне полупроводнике, вештачку интелигенцију, квантне технологије и биотехнологије.

Комисија неће одлучити до фебруара да ли су потребне даље акције за јачање технолошке безбедности и ублажавање ризика док не размотри закључке процене ризика у овим областима које се воде заједно са државама чланицама.

image