"Аксиос": Израел нуди Хамасу двомесечно примирје у замену за ослобођење свих талаца

Иако предлог не подразумева окончање рата, то би био најдужи прекид ватре који је Израел понудио Хамасу од ескалације сукоба

Израел је преко катарских и египатских званичника понудио Хамасу паузу у борбама у Појасу Газе која би трајала до два месеца, у замену за ослобађање свих талаца у енклави, преноси портал "Аксиос", позивајући се на два израелска званичника.

Два израелска званичника кажу да је ратни кабинет премијера Бенјамина Нетанјахуа пре десет дана одобрио параметре новог предлога споразума о таоцима, који се разликују од прошлих споразума које је Хамас одбацио.

Према предлогу, договор би укључивао ослобађање свих преосталих живих талаца и враћање тела мртвих талаца у неколико фаза.

У првој фази биће ослобођене жене, мушкарци старији од 60 година и таоци који су у критичном здравственом стању, да би затим уследило ослобађање женских војника, мушких цивила млађих од 60 година, мушких војника и тела мртвих талаца.

Ове фазе би се одвијале у периоду који би трајао до два месеца.

Израелски званичници су рекли да предлог укључује делимично прераспоређивање Израелских одбрамбених снага из најнасељенијих центара у енклави и да би омогућио постепен повратак палестинских цивила у град Газу и северни појас Газе док размена буде трајала.

Међутим, званичници напомињу да се у предлогу јасно наводи да Израел неће пристати на прекид рата, нити ће пустити свих 6.000 палестинских затвореника из израелских затвора, али да је Тел Авив спреман да пусти значајан број затвореника ако Хамас пристане на споразум. 

Званичници такође признају да би операције ИДФ у Гази биле значајно мањег обима након двомесечне паузе уколико Хамас на њу пристане.