Премијер Холандије у Сребреници "шири истину", сакрива истину о Гази да би дошао на чело НАТО-а

Срби су још једном колатерална штета - овог пута, кандидатуре Марка Рутеа за генералног секретара Северноатлантског пакта

Холандски премијер Марк Руте посетио је Меморијални центар Сребреница и одао почаст жртвама сахрањеним у Поточарима, након што је Холандија пре неколико година судском пресудом проглашена делимично одговорном за њихову смрт.

Кандидат за шефа НАТО-а међутим, много је мање осетљив на страдање Палестинаца, будући да, како пишу холандски медији, прикрива негативне информације о Израелу како не би "кварио" биографију пред конкурисање за нови посао.

"Посете Меморијалном центру од великог су значаја за ширење истине о геноциду у Сребреници. Захвални смо и премијеру Краљевине Холандије, који је доласком у Меморијал започео и званичну посету Босни и Херцеговини", саопштено је из Центра.

Холандски премијер, међутим, представљајући се током своје промотивне турнеје по Балкану као заштитник нејачи, нема ових дана времена, а ни воље да се ангажује и бар покуша да спречи злочине у Појасу Газе. 

"Одлазећи холандски премијер гура под тепих политички непожељне информације о Израелу, попут оних које се односе на могућа кршења хуманитарног права, како не би увредио Сједињене Државе и  како би заштитио своје изгледе за будући посао лидера НАТО-а", преноси НРЦ анонимно писмо државних службеника из Министарства спољних послова упућено Апелационом суду у Хагу.

Руте који је пун саучешћа према жртвама Сребренице, толико је "сажаљив" на страдања уопште, да његово мешање у креирање наратива о рата у Израелу прелази све границе.

И то у тој мери, да, сведоче ови службеници, његово министарство за опште послове од Управе за правне послове у спољним пословима тражи упутство "шта можемо да кажемо да не би изгледало да Израел чини ратне злочине".

Холандија је неубедљиво позивала Израел да делује у оквиру међународног права, иако још ниједном није тражила прекид ватре.

"Хамас мора ослободити све таоце што је пре могуће. Истовремено, Израел мора драстично да смањи ниво силе која се користи у својим операцијама, јер изазива превише жртава међу невиним цивилима. Израел такође мора да дозволи знатно више хуманитарне помоћи у Гази и то брже. Разговарали смо о конкретним мерама да то омогућимо. Ситуација захтева хитну хуманитарну паузу", рекао је Руте недавно, опет гласно ћутећи о неопходном прекиду ватре на тој територији.

Званичници су упутили писмо Апелационом суду у Хагу јер ће суд у понедељак решавати жалбени поступак против Холандије због испоруке делова за израелске борбене авионе Ф-35 из дистрибутивног центра у ваздушној бази Вунсдрехт. Бројне организације за људска за права захтевају да Холандија престане да доприноси рату на овај начин. Али за сада је све - безуспешно.

Кроз Рутеа тако трбухозбори америчка администрација – која такође још ниједном није затражила прекид ватре.

НРЦ пише да Џозеф Бајден брине да би критиковање Израела због убиства 24.000 Палестинаца, укључујући преко 10.000 деце, удаљило велике групе бирача, а Руте не би да наљути државу, која има одлучујућу реч о његовој кандидатури за шефа НАТО-а.

Холандска политика да чини све што је могуће да би Холанђани дошли на највише међународне положаје, према речима службеника који су упутили анонимно писмо, у сукобу је са суровом реалношћу рата у Гази. 

Холандске дипломате из северне Африке и са Блиског истока џаба упозоравају да регион не може да разуме холандску политичку линију – држава се залаже за кривично гоњење руског председника Владимира Путина, али одбија да заузме став против Израела. Премијер их не чује.

Назвали ми то лицемерјем, или двоструким стандардима, не би требало да нас чуди дволичност холандског премијера. И његове, као и уосталом, изјаве и поступци огромног броја његових европских колега, индиго су копија америчке политике.

Неке жртве се признају, неке не. Неко је, шта год урадио вечито невин, док су други, као на пример Срби и Руси - дежурни кривци за све.

Све ово дакле, заправо и не чуди, будући да је и једно и друго, као и уосталом став о Сребреници – заправо играње на ноте које се свирају у Вашингтону. 

Припадници Холандског батаљона, иначе, боравили су 1995. године у тада заштићеној бази Уједињених нација у Поточарима, где су Сребреничани тражили заштиту. Како је наведено, холандски војници, тада су могли да спрече страдање, али то нису учинили.