Сијарто: Путујем у Украјину упркос свим претњама

У Украјини живи заједница закарпатских Мађара од 150.000 људи, због којих ћемо покушати да постигнемо неку врсту договора са украјинским колегама, казао је шеф мађарске дипломатије

Намеравам да се састанем са украјинском делегацијом у Ужгороду јер је то у интересу мађарске мањине која живи у Закарпатју, упркос чињеници да су представници мађарског Министарства спољних послова у Украјини добили претеће писмо, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Раније је мађарски портал "Индекс" пренео да су представници мађарског Министарства спољних послова у Украјини добили мејл на украјинском језику, у којем је Сијарту обећан "експлозивни дочек" од којег га ни "оклопни воз неће спасти".

"Претње смрћу од украјинских извора стизале су преко наше амбасаде у Кијеву, са циљем да се баци сенка на састанак министара спољних послова следећег понедељка и спречи његово одржавање. Мађарска је заинтересована да наша сарадња са Украјином буде добра", казао је Сијарто новинарима.

Он је истакао да у Украјини живи заједница закарпатских Мађара од 150.000 људи, стога ће покушати да постигну неку врсту договора са украјинским колегама.

Према његовим речима, украјинске власти су увериле Мађарску да ће предузети мере да се састанак у Ужгороду одржи безбедно, а мађарски безбедносни органи су у сталном контакту са украјинским колегама.

Сијарто је раније рекао да је 29. јануара планирано да се састане са украјинским колегом Дмитријем Кулебом и шефом кабинета Владимира Зеленског Андријем Ермаком у Ужгороду, током којих ће се разговарати о припреми састанка мађарског премијера Виктора Орбана и украјинског председника Владимира Зеленског.