Орбан разговарао са Столтенбергом: Радимо на томе да парламент одобри улазак Шведске у НАТО

Мађарски премијер огласио се свега дан након што је Анкара потврдила да је одобрила улазак Шведске у НАТО

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да је телефоном разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и напоменуо му да мађарска влада позива парламент да ратификује чланство Шведске у НАТО-у што је пре могуће.

"Управо сам завршио телефонски разговор са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Потврдио сам да мађарска влада подржава чланство Шведске у НАТО-у. Такође сам нагласио да ћемо наставити да позивамо парламент да првом приликом гласа о приступању Шведске и заврши ратификацију", написао је Орбан на Иксу.

Коментар је уследио свега дан након што је Турска саопштила да је њен парламент одобрио улазак Шведске у Алијансу. Тиме је Мађарска остала једина чланица НАТО-а која то још није учинила. 

Шведска је, подсетимо, заједно са Финском, напустила традиционалну политику војне неутралности након почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године.

Финска се придружила савезу у априлу 2023. и постала 31. чланица НАТО-а, након што је турски парламент ратификовао кандидатуру те земље.