Свет

Кинески научници симулирали успешан напад на амерички носач хиперсоничним ракетама

Сателити са системима за електронско ратовање постали су важно средство за информационо ратовање, а свемир нови терен за надметање светских војних сила, закључује се у раду кинеских истраживача
Кинески научници симулирали успешан напад на амерички носач хиперсоничним ракетамаGetty © Getty Images/Getty Images

Лабораторија која ради на системима за електронско ратовање намењеним кинеској војсци спровела је компјутерску симулацију напада на америчке војне бродове хиперсоничним ракетама, закључивши да су свемирски сателити постали "важно средство у информационом рату".

У симулацији, кинеске ракете су имале подршку неколико сателита за електронско ратовање размештених у ниској орбити, наводи се у раду научника из Лабораторије за контролу електронских информација објављеном у часопису Бродске електронске противмере, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Ракете су успеле да се неопажено приближе и на крају униште циљ захваљујући електромагнетном систему који је одозго, односно са сателита, онеспособљавао радаре на пратећим америчким бродовима, истакао је вођа пројекта Лиу Шичанг.

Сателитске платформе за ометање радара разликују се од авиона зато што дејствују ван државних граница, те се могу размештати широм света и покривати веће пространство.

Поврх тога, будући да су свега неколико стотина километара удаљени од циља, сигнали које емитују "трпе минималан губитак енергије, захтевају мање осетљиве пријемнике и снагу предајника, и једноставнији су за инжењеринг", наводи се у извештају.

Амерички бродови су у симулацији користили радаре СПИ-1Д, који служи за откривање противбродских пројектила дугог домета. Ова серија је у употреби још од седамдесетих година прошлог века, а компанија "Локид Мартин" која их производи, прошле године је рекла медијима да би они могли да остану у употреби до 2060. године, наводи "Саут Чајна морнинг пост".

Иако није прецизирано који тип ракете и који брод је симулација узимала у обзир на кинеској страни, лист истиче да је наведени домет ракете сличан ИЈ-21, такозваном "убици носача авиона", и додаје да војни стручњаци сматрају да је та ракета размештена на бродовима као што је разарач Тип 055.

image