Зеленски "пере руке": Тражи међународну истрагу о паду руског Ил-76 (ВИДЕО)

Позвао сам министра одбране Умерова, главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Залужног, начелника Генералштаба Шапталу, начелника обавештајне службе Буданова и шефа Службе безбедности Украјине Маљука да доставе извештај о ситуацији пада авиона и размени ратних заробљеника, казао је украјински председник

Украјина ће инсистирати на међународној истрази обарања руског авиона Ил-76 у Белгородској области Руске Федерације, изјавио је данас украјински председник Владимир Зеленски.

Он је рекао да је позвао министра одбране Рустема Умерова, врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, начелника Генералштаба Оружаних снага Сергеја Шапталу, начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране (ГУР) Kирила Буданова и начелника Службе безбедности Украјине (СБУ) Василија Маљука да доставе извештај о ситуацији пада авиона и размени ратних заробљеника.

"Очигледно је да се Руси играју са животима украјинских затвореника, са осећањима њихових рођака и са емоцијама нашег друштва. Неопходно је утврдити све прецизне чињенице. Kолико је то могуће, с обзиром на то да се обарање авиона  догодило на руској територији, ван наше контроле", истакао је Зеленски у видео обраћању, преноси "Укринформ". 

Украјински лидер је нагласио да је ГУР ангажован на откривању судбине свих затвореника, а СБУ истражује све околности.

"Задужио сам министра спољних послова Украјине да обавести партнере о подацима који су доступни у Украјини. Наша држава ће инсистирати на међународној истрази", поручио је Зеленски.

Руско Министарство одбране саопштило је јуче да је кијевски режим извршио терористички акт у којем је оборен руски војно-транспортни авион који је летео на релацији Чкаловски-Белгород, намењен за превоз украјинског војног особља на размену.

"Авион су уништиле украјинске оружане снаге из области Липци, Харковска област, уз помоћ противваздушног ракетног система. Радарска опрема Ваздушно-космичких снага Русије посматрала је лансирање две украјинске ракете", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је у авиону је било шест чланова посаде, 65 украјинских војних лица за размену, шест чланова посаде и три руска војна лица у пратњи, као и да су сви погинули.