Свет

"Форбс": Тајни стартап бившег шефа "Гугла" дизајнира дронове са вештачком интелигенцијом за Украјину

Ерик Шмит планира да Кијеву прода своје беспилотне летелице, способне да раде у окружењима са ометањем ГПС сигнала и да се супротставе супериорним руским могућностима електронског ратовања
"Форбс": Тајни стартап бившег шефа "Гугла" дизајнира дронове са вештачком интелигенцијом за Украјину© Alex Wong/Getty Images

Бивши извршни директор "Гугла" Ерик Шмит тајно је радио на војном стартапу за дизајнирање дронова камиказа са вештачком интелигенцијом за употребу у Украјини, јавља "Форбс", позивајући се на изворе упознате са активностима милијардера. 

Како се наводи, компанију је створио Шмит кроз низ друштава са ограниченом одговорношћу, која су помогла да се сакрију пословање и чланови његовог тима.

Пројекат јуришног дрона зове се "Бела рода", који, према писању медија, "помиње националну птицу и свети тотем Украјине, где је Шмит преузео улогу техничког и финансијског саветника за одбрану".

"Бела рода" је званично основана прошлог августа, када је почела да се развија беспилотна летелица, која користи вештачку интелигенцију и која је способна да ради у окружењима са ометањем ГПС сигнала, наводи се у извештају.

Сугерише се да бивши извршни директор "Гугла" планира да прода ове беспилотне летелице украјинској војсци како би се користиле против руских снага.

"У Украјини је Шмит обишао фабрике и полигоне и контактирао многе друге стартапове као важан инвеститор у војну технологију", наводи "Форбс".

Рат дронова

Од почетка Специјалне операције, Шмит је изјавио да су беспилотне летелице поуздано средство за борбу против руских снага, посебно истичући улогу дронова камиказа. 

У чланку за "Волстрит џорнал", објављеном прошлог јула, Шмит је навео да су ти уређаји прилично јефтини и да "у рукама стручног оператера са вишемесечном обуком, могу да лете тако брзо да је скоро немогуће оборити их".

У тексту за Форин Аферс, објављеном у понедељак под насловом "Украјина губи рат дроновима", Шмит је напоменуо да "супериорне руске могућности електронског ратовања омогућавају да ометају и фалсификују сигнале између украјинских дронова и њихових пилота".

"Ако Украјина жели да неутралише руске дронове, њеним снагама ће бити потребне исте способности. Већина наоружања које су западни савезници до сада испоручили Кијеву доносе лоше резултате против руских противваздушних система и електронских напада", указао је.

image