Француска обуставила финансирање УНРВА у Гази, Турска забринута

Турска поручила да одлука да се обустави финансирање Агенције УН за палестинске избеглице првенствено наноси штету палестинским цивилима

Француска је обуставила финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) након што је особље агенције оптужено за умешаност у напад Хамаса на Израел 7. октобра, објавиле су "РИА Новости".

"Француска није предвидела нову исплату УНРВА у првом кварталу 2024. године и одлучиће када дође време које акције да предузме заједно са УН и великим донаторима, обезбеђујући да сви њени захтеви за транспарентношћу и сигурношћу помоћи буду заиста узети у обзир", наводи се у саопштењу француског Министарства спољних послова.

Турска је забринута због одлука неких земаља да обуставе финансирање Агенције Уједињених нација за помоћ Палестинцима и позива да се преиспита тај потез, саопштило је турско Министарство спољних послова.

Одлука да се обустави финансирање УНРВА, како се истиче у саопштењу турског министарства, првенствено наноси штету палестинским цивилима.

"Радећи у веома тешким условима, УНРВА испуњава виталне потребе милиона палестинских избеглица. Од 7. октобра, Израел је убио више од 150 припадника УНРВА у Гази", додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Велика Британија, Немачка, Италија, Холандија, Швајцарска и Финска  су донеле одлуку да се прикључе Сједињеним Америчким Државама, Аустралији и Канади у привременом обустављању финансирања УНРВА, после оптужби Израела да је 12 запослених те агенције УН, кључне за помоћ угроженом палестинском становништву, било укључено у прекогранични напад Хамаса.

Раније је генерални комесар УНРВА Филип Лазарини рекао да су запослени у агенцији осумњичени за умешаност у напад Хамаса на Израел 7. октобра отпуштени и да ће кривично одговарати ако се утврди да су ти наводи тачни. Генерални секретар УН Антонио Гутереш је апеловао на владе да наставе подршку УНРВА и да не дозволе прекид рада агенције.