Амерички адмирал: Вашингтону потребна већа морнарица како би могао да се супротстави Кини

САД морају брзо да почну да праве бродове јер ће Кина за кратко време престићи америчку морнарицу

Сједињене Државе ће морати да прошире своју морнарицу и набаве још бродова ако желе да иду у корак са кинеским снагама, сматра пензионисани адмирал америчке морнарице Џејмс Ставридис.

"Не морате бити математичар-нобеловац да бисте схватили да ће број кинеских бродова наставити да нас надмашује", рекао је бивши командант НАТО-а.

У јулу су процурили обавештајни подаци америчке морнарице на основу који се види да су капацитети кинеске бродоградње 232 пута већи од америчких.

Кина има највећу морнарицу на свету, са више од 355 бродова у својој флоти, према извештају Америчког морнаричког института за 2021. САД имају мању флоту од 296 бродова, према извештају Центра за стратешке и међународне студије из 2021.

"Имамо много више искуства, али квантитет сам по себи има квалитет", рекао је Ставридис. "Морамо да изградимо више ратних бродова. Морамо да размишљамо о америчкој морнарици која се приближава бројци од 350 бродова".

"Не желимо да будемо светски полицајци, али желимо да живимо у безбедном суседству. А то понекад значи да имамо веома способне војне снаге", рекао је Ставридис. "За то нам је потребна већа морнарица", објаснио је.

Бивши командант НАТО-а такође сматра да ће снага америчких војних савеза отупити кинеску офанзиву.

"Ако бисмо завршили у рату са Кином, то не би биле само САД и Кина. Имамо савезнике који су се заклели да ће доћи и бити део такве војне кампање. То су Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Аустралија, Нови Зеланд. Дакле, то је много ватрене моћи када све то спојите", навео је Ставридис.