Кулеба: Украјина и Мађарска једна другој не верују

Украјински министар је током састанка са мађарским колегом објаснио став Кијева зашто "нема смисла сада сести за преговарачки сто", док је Сијарто, са своје стране, "објаснио зашто се Мађари састају са Русима и како виде пут ка миру"

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је признао да Украјина и Мађарска немају међусобно поверење, преноси "Укриноформ"

Дан раније се састао са својим мађарским колегом Петером Сијартом у Ужгороду у присуству делегација.

"Отворено смо разговарали о ономе што нас брине у односу на намере једне или друге стране. Све смо једни другима објаснили. Мађари према нама гаје неповерење, а ни ми немамо поверења у њих", рекао је Кулеба истичући да је искреност важна у односима.

Током састанка је било речи о могућем сусрету Владимира Зеленског и мађарског премијера Виктора Орбана и о правима мађарских националних мањина у Украјини, додао је.

Разговарало се и о сукобу у Украјини и Кулеба је, како је рекао, објаснио став Кијева зашто "нема смисла сада сести за преговарачки сто", док је Сијарто, са своје стране, "објаснио зашто се Мађари састају са Русима и како виде пут ка миру".

Према речима украјинског министра, састанак је био релевантан и користан. "Добили смо максимум који смо могли", додао је он.

Мађарска тренутно блокира већину одлука ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу од 500 милиона евра војне помоћи, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку у 2024. години, шири пакет од 20 милијарди евра војне помоћи током четири године, и 50 милијарди макрофинансијске помоћи за период од 2024. до 2027. године.