Свет

Угрожено пословање "Тесле": Суд у Делаверу поништио Маскову "плату" од 55 милијарди долара

Судија је навела да "Тесла" и Маскови адвокати нису могли да докажу да су акционари имали све доступне информације приликом гласања
Угрожено пословање "Тесле": Суд у Делаверу поништио Маскову "плату" од 55 милијарди долара© Tanjug/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Суд у америчкој савезној држави Делавер пресудио је да је компанија "Тесла" 2018. године неправедно исплатила 55 милијарди долара свом извршном директору Илону Маску, наводећи да је у питању "несхватљива сума" која је неправедна према акционарима.

Пошто је судска пресуда објављена, цена "Теслиних" акција је пала за око три одсто, пренео је "Блумберг", те додао да ће овај новитет драстично утицати на Масков иметак, али и довести у питање судбину његових компанија.

Више од пет година након што је суоснивач произвођача електричних аутомобила добио највећи финансијски пакет у историји, "Теслин" одбор ће морати да осмисли нов план, премда милијардер има право на жалбу.

Судија Кетлин Мекормик је навела да "Тесла" и Маскови адвокати нису могли да докажу да су акционари имали све доступне информације приликом гласања, и да је Маск имао "снажне везе" са особама које су била задужене да преговарају у име Тесле, пренео је "Тех кранч".

Директори "Тесле" су током суђења тврдили да је фирма исплатила Маску високу своту да би осигурала да један од најдинамичнијих светских предузетника буде и надаље посвећен компанији, јавио је Би-Би-Си.

Милијардер је брзо реаговао на одлуку на својој друштвеној мрежи Икс – поручио је да не треба везивати компанију за државу Делавер, а потом је и покренуо једну од својих чувених анкета.

Сада га је интересовало да ли Тесла треба да промени своје седиште у Тексас, где се и налази њена (физичка) централа.

Уследили су постови о томе да Делавер постојано ради на томе да отера корпорације са своје територије.

image
VV inauguration
banner